Три ключови фактора за кариерен избор на дамите през 2019 г

Три ключови фактора за кариерен избор на дамите през 2019 г

© Access MBA One-to-OneСъдържание от Accenture България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Няма да ви изненадаме, ако заявим, че голяма част от професиите в днешно време са видоизменени и силно обвързани с навлязлата дигитализация. Изборът на позиция е далеч по-разнообразен от преди 10 години, а наред с това се увеличава необходимостта от повече технологични умения и бързо адаптиране към промените.


Дамите през 21 век са преобразени. Освен, че някои от тях се грижат за семейството, те градят професионално бъдеще, балансирайки между кариерата и личния си живот. Тази промяна рефлектира върху начина на живот, разбиранията и развитието на цялото общество.


И ако допреди 5 години представителите на нежния пол най-вече се ориентираха към работни места с административна или икономическа насоченост, то днес те са готови да се адаптират и да навлязат в технологичния свят.


Три ключови фактора за кариерен избор на дамите през 2019 г

© Accenture България


Три са ключовите фактори, според Accenture България, поради които дамите да обмислят програмирането като свое бъдещо поприще.


1. IT сферата е изключително динамична и има голям потенциал за бъдещо развитиеUS News & World Report обявиха "software developer" за най-добрата възможна работа през изминалата 2018 година, а бюрото по трудова статистика (BLS) прогнозира, че броят на работните места в сферата ще нарасне с 24% до 2026 година. Именно поради тази причина, работните позиции в сферата на технологиите се заплащат изключително добре. Нека не забравяме, че жените, работещи в IT, изкарват 33% повече от дамите, работещи в останалите сектори. Това ни води и към втората причина.


2. Необходимо е не висше образование, а дълбок поглед и самодисциплина


Ако многото възможности за работа и високото заплащане не са достатъчни, то лесното "влизане" в технологичния свят със сигурност е примамлив довод. Въпреки че зависи от ситуацията, не е задължително да имате диплома по компютърни науки, за да си намерите работа като програмист. Непотвърдени проучвания сочат, че 56% от "кодерите" в света нямат завършено висше образование, а 69,1% смятат, че са самоуки професионалисти. В доклада за тенденциите в развитието на софтуера за 2018 година ще откриете, че "желанието за учене" е най-важният критерий при наемане на служители. Освен това, работещите в сферата имат много начини да си набавят необходимите знания, включително да учат онлайн, да програмират самостоятелно, да посещават обучителни лагери и да защитават сертификати.


3. Гъвкавост и приоритизиране


Макар програмирането да навлезе като мъжка професия, ситуацията на пазара доказва, че компаниите имат нужда от служители и далеч не се интересуват от пола, расата или религията на кандидатите си. Accenture България, например, започна кампания за набиране на жени за технологични позиции и за целта предоставя много удобства – гъвкаво работно време, в което лесно могат да съчетаят кариерното си развитие с отговорностите на родители, чести обучения, развитие, достигане на мениджърски позиции и съответно адекватно заплащане.


Освен всичко друго, обаче софтуерните инженери могат да работят дистанционно. Проучвания от 2017 година сочат, че 53% от запитаните програмисти са отбелязали хоум офиса като едно от най-важните преимущества, класирайки го по-високо дори от здравеопазването, работното време и професионалното развитие.
Не забравяйте, че работещите в света на технологиите могат да се изкачват по кариерната стълбица сравнително бързо за сметка на други области. А като допълнение, ситуацията непрекъснато се променя, като се използват десетки нови езици и технологии за програмиране.


Ето защо една от основните мисии на Accenture България е да разпали разговора за равнопоставеност на работното място. Кампанията "Равни в работата, заедно в успеха", която вече споменахме се радва на успех в IT средите, а в резултат от нея ще бъдат наети дами, имащи амбицията да се развиват в технологичните среди и да преобърнат представите за себе си и сферата. Вие също можете да опитате: https://www.accenture.com/bg-en/careers/jobsearch

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK