Готови ли сте за новите работни профили във финансовия свят?

Готови ли сте за новите работни профили във финансовия свят?

© Виенски университетСъдържание от Виенски университет. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Знания, които не всеки има: За да бъдем успешни във финансовия сектор, всеобхватните компетенции в класически области като корпоративни финанси, управление на риска или оценка на компанията се считат за хигиенни фактори днес. Ето защо онези от нас, които биха искали да се откроят от тълпата, ще трябва да специализират в доста по-нетипични професионални сфери извън стандартните, за които в бъдеще ще има все по-голямо търсене.


Проф. Манфред Фрюхвирт, академичен директор на Професионалната MBA програма по Финанси на WU Executive Academy, представя три "горещи теми", на които в момента обръща внимание пред международните си MBA студенти.


1. Ислямски финанси


Финансови продукти без лихва? До скоро това бе рядкост в западния свят. С нарастващото търсене от страна на мюсюлмански клиенти, финансовите продукти, съобразени с изискванията на исляма, намериха своето място във финансовия пейзаж. Според закона на Шариата, ислямският закон, лихвата - т.е. печеленето на пари чрез парични инвестиции или парично кредитиране - е забранена. Вместо това има облигации, отговарящи на нормите на исляма, така наречените "Сукук". Все пак е възможно и да се закупи къща със заем в съответствие със законите на Шариата: самата банка се явява като купувач на къщата и след това я продава на клиента, който на свой ред плаща на банката по-висока цена под формата на вноски.


Bawag P.S.K., например, е първата австрийска банка, въвела ислямска банкова сметка през 2016 г. Банката не изисква лихви за дебит и не изплаща лихви за кредит на клиента. Вместо това клиентът заплаща месечна такса, чийто размер зависи от избрания пакет за сметка и включва карта по сметката и възможност за овърдрафт.


2. Предприемачески финанси


Нито една новосъздадена компания не може да оцелее в дългосрочен план без съответните финансови познания. Предприемаческите финанси следователно се занимават с предимствата и недостатъците на рисковия капитал, bootstrapping, т.е. печелившото управление на компания без външни инвеститори, както и с работата на бизнес ангелите, които допринасят до три пъти повече капитал за стартиращи фирми, отколкото инвеститорите. Краудфъндинга също е област, която играе все по-важна роля във финансирането на стартиращи предприятия. Въпросът за правилното време за търсене на инвеститори или за излизане е също толкова важен, колкото и оптималното планиране на придобиване на капитал или знанието за това кой тип инвестиции са необходими за кой етап на развитие. Проучване, проведено от KfW Research през 2015 г., показва, че дори ако погледнете само първите три години, всяка шеста (17%) от приблизително 2,5 милиона стартиращи фирми в Германия изчезва от пазара. Тези, които имат финансови познания, са по-успешни: само 12% се провалят. При липса на финансови познания обаче цифрата нараства до 21%.


3. Етика във финансите


Счетоводни измами, корупция, търговия с вътрешна информация, измами на потребители: През последните години корупционни скандали разтърсиха различни корпорации. Дизеловият скандал на VW ("Дизелгейт") и свързаните с него предполагаеми прикривания на информация на управленско ниво беше само един в дълга поредица от подобни случаи. Етичното поведение се счита за все по-важно в инвестиционната практика, като това е не на последно място с цел да се избегнат репутационната и икономическа вреда за дружеството. За много хора етиката продължава да контрастира с финансовия свят, докато всъщност тя играе все по-централна роля във финансовия сектор. Ориентацията към краткосрочно максимизиране на печалбата може да благоприятства неетичното поведение. Когато това достигне до обществеността, обикновено излиза скъпо на компаниите или инвеститорите: клиентите губят доверие, стойността на марката намалява, цените на акциите спадат, капиталовите разходи нарастват. Поради тази причина в последно време бяха въведени разпоредби относно корпоративното управление и спазването на нормативната уредба в голям мащаб, както и екологични, икономически и социални критерии, като например разширяване на корпоративната социална отговорност. Корупцията в компаниите, на финансовите пазари, но също и в рамките на правителствата не само вреди на клиентите, кредиторите и избирателите, но също така може да дестабилизира глобалната икономическа система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK