Световната купа за стартъпи с издание във Варна

Интервю с Димитър Василев – домакин на събитието от българска страна

Световната купа за стартъпи с издание във Варна

© InnoWave Summit 2018Съдържание от Innowave Summit. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

За първи път в България ще се проведе квалификация за Startup World Cup 2020. Състезанието ще се състои във Варна по време на една от най-големите конференции за иновациите и технологии в Югоизточна Еропа Innowave Summit 2019 на 18-ти и 19-ти октомври.


Димитър Василев от Български Бизнес Форуми е съорганизатор на събитието, което се провежда за 5-та поредна година.


Г-н Василев, как се получи така, че именно България бе избрана за страна домакин за квалификация на Startup World Cup 2020?


Димитър Василев: Решението не беше лесно. Организаторите бяха в търсене на регионални държави, където да провеждат квалификационни кръгове, но България никога не е била в плановете им. Променили са своето решение, когато техни представители са посетили организирания от нас форум Innowave Summit през 2018-та година. Видели са, че събитието е на световно ниво и са взели решение да се свържат с нас.


Ние веднага приехме поканата. За нас това е чест и огромна отговорност. Радваме се, че успяваме да организираме толкова качествен форум и то в морската столица – Варна.


Какви са всъщност условията? Кой може да се включи и каква е наградата?


Д.Василев: Може да се включи всеки, който вярва в своя прохождащ бизнес и той съдържа елемент на иновативност. Тоест абсолютно всеки собственик на стартъп в България, а и извън нея. Не са поставени други ограничения. Регистрацията и участието не изискват такса. Важна е само мотивацията на участниците.
Наградата е в размер на 1 000 000 долара като цялата сума се получава от победителя на финала. Кръгът в България гарантира на избрания стартъп директно място на този финал в Сан Франциско на 22 Май 2020 г. Това отваря неимоверно много врати. Дори самото преживяване и контактите, които човек създава, участвайки в подобна надпревара са нещо, което служи за професионален трамплин.


А кой ще оценява претендентите в България?


Д.Василе: Това е един от най-вълнуващите бонуси, защото в журито ще бъдат включени лекторите от самото събитие Innowave Summit 2019-та. Това са гигантски имена в сферата на инвестициите, представители на фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 3 континента. Мога да спомена популярни личности като Джонатан Биксби, Джак Синг, Динис Гуарда, Мариуш Генеа, Марк Веселинк, както и редица други. Идеята е журито не само да оценява стартъпите, но и да даде конструктивна обратна връзка на тези участници, които искат да я чуят.
Допълнителен стимул е, че в публиката по време на представянията на претендентите, ще са посетителите на Innowave Summit 2019-та. Изключително интелигентна, високотехнологична и много критична публика, която ние вече пета година се опитваме да изненадаме и предизвикаме. И мисля, че успяваме, защото броят на посетителите се увеличава всяка година. Това ме радва не само като организатор, а и като инвеститор и технологичен активист, който се опитва да работи в посока да утвърди позицията на България на предприемаческата карта на света и да я нареди до световните иновативни лидери.


Световната купа за стартъпи с издание във Варна


Каня най-искрено всеки, който вярва в себе си да кандидатства и да предизвика себе си и своя стартъп.


Регистрацията можете да направите много лесно на официалния сайт на Innowave Summit.


Какво друго могат да очакват посетителите на тазгодишното издание на Innowave Summit 2019-та?
Имена като креативния гений Шед Симоф, гуруто на клиентското обслужване Джон Шол и бащата на директния маркетинг Дрейтън Бърд, но и редица други от водещи световни брандове. Тази година сме включили и изненадващи лектори като бивш агент на FBI, журналист от CNN и полу-киборг. Но няма да навлизам в подробности, за да не разваля изненадите.


И тази година ще има експо зона, където различни брандове ще представят своите услуги, технологии и иновации. Именно там се случва и активният нетуъркинг, който е така интересен за много от посетителите. Има сектори, отредени за представяне на фирми, които търсят висококвалифицирани кадри. Тоест без значение дали сте предприемач или търсите нови работни възможности, експо зоната е мястото, където искаме да създадем креативната атмосфера, която подобни световни форуми предлагат.


Очакваме повече от 5 000 посетители не само от България за двата дена на форума – 18-ти и 19-ти октомври във Варна, както и редица специални гости. Поставили сме си амбициозната задача тазгодишното издание да бъде най-запомнящото се от всички до сега.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK