"Лозенската яка" се превръща в активна инвестиционна зона с висок потенциал за бъдещо развитие

"Лозенската яка" се превръща в активна инвестиционна зона с висок потенциал за бъдещо развитие


Съдържание от Ботаника Лозен. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Мечтата за живот на по-чист въздух, с повече зеленина и свобода е в основата на динамично развиващите се жилищни проекти около София


С получаването на зелена светлина за изграждането на продължението на южната дъга от Младост до АМ Тракия, зоните около Лозен, Панчарево и Герман привлякоха сериозен инвестиционен интерес. Първите мащабни жилищни проекти вече са в процес на реализация. Това стана ясно вчера на деветото издание на проведения Urban Development Forum Sofia 2019, организиран от Градът Медиа Груп.


"Лозенската яка" се превръща в активна инвестиционна зона с висок потенциал за бъдещо развитие


"Ключовите предимства на зоната в подножието на Лозенската планина отговарят на вече далеч по-високите съвременни изисквания към жилището и средата, в която искат да живеят хората. Мечтата за по-чист въздух, повече зеленина и свобода, близост до природата и живот в синхрон с нея, а не в неин ущърб, са част от новите тенденции в търсенето на нов дом на градския човек. Разбира се, важни са и възможностите за активен начин на живот, спортуване, добре организирана обществена функция на пространството и околната среда, достъп до бизнес зоните и качественото образование", каза Петър Дяков, търговски директор, Арко Вара / Ботаника Лозен, един от големите инвеститори в района.


"Лозенската яка и нуждата от висок клас строителство се появява като естествен отговор на панелните комплекси в крайните райони на столицата", сподели арх. Жоржета Рафаилова, главен експерт, Софпроект – ОГП.
Зоната в подножието на Витоша, или така наречената "Витошката яка", също не спира да привлича пазарен и респективно инвестиционен интерес. Районът често е определян като пример за успешна реализация на зона, в която има микс от допълващи се функции, синергия между проектите и съдействие от страна на общината. "Район "Витоша" е един от най-динамично развиващия се в София и както и на други места, общината е длъжник на инвеститорите", каза инж. Теодор Петков, кмет на район Витоша. "Общината ще кандидатства с проект на стойност 450 милиона лева по Оперативна програма "Околна среда" за инфраструктурни проекти, като това е само първа стъпка в правилната посока, защото милиард и половина лева ще са необходими по разчет на столицата, за да реши сериозните проблеми с инфраструктурата. Предвиждаме дейности по изграждане на канализация в Драгалевци, Княжево, Бояна и Симеоново", допълни той.


"Лозенската яка" се превръща в активна инвестиционна зона с висок потенциал за бъдещо развитие


По данни на НСИ от 2017 г. броят на населението на град София е 1 238 438 жители. По данни на кадастралната карта изчислената обща жилищна РЗП, включващи всички обособени жилищни обекти плюс индивидуалните жилищни сгради на територията на град София е 47 675 900 кв.м. При редукция с 20% за общи и нежилищни части, чистата РЗП остава 38 140 720 кв. м., което съответно означава, че в нея могат да живеят 1 271 357 жители (при стандарт 30 кв.м./ж), 1 061 073 жители (при стандарт 35 кв.м./ж) или 928 433 жители (при стандарт 40 кв.м./ж).


"Лозенската яка" се превръща в активна инвестиционна зона с висок потенциал за бъдещо развитие

За Ботаника Лозен


Ботаника Лозен е проект от затворен тип, предлагащ здравословен, спокоен, сигурен и активен начин на живот в подножието на Лозенската планина и намиращ се на 3 км. с кола от Околовръстен път. Простиращ се на площ над 120 дка в Етап 1 проектът предлага 159 различни по площ и вид апартаменти и 20 къщи, докато за удобство на живущите и хората от района зоната за обществено обслужване ще включва супермаркет, детска градина, голям спортен център и СПА, офиси, автомивка, ресторант с детски кът, кафе-бар, както и множество други специализирани магазини и услуги.


Проектът в завършен вид ще е с РЗП над 100 000 м2 и цели да задоволи увеличаващото се търсене на жилища извън рамките на града, презастроените квартали, шумните и натоварени улици.
Отличителни характеристики са ниското застрояване, дистанциите между отделните сгради, изцяло подземно паркиране и локацията, граничеща със защитената по НАТУРА 2000 Лозенска планина, предвидената централна Алея на розите с течаща река по цялата й дължина, 15-те цветни тематични градини, засаждането на над 2000 нови дървета, детските площадки и футболни мини-игрища. Проектът е разположен на по-висока надморска височина от града и се намира в един от районите с най-чист атмосферен въздух в и около София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK