Арх. Борислав Игнатов е за план "ВИЗИЯ НУЛА" за жертви на движението в София

В момента над 50 годишно загиват по улиците на столицата

Арх. Борислав Игнатов е за план "ВИЗИЯ НУЛА" за жертви на движението в София


Съдържание от Демократична България

тни "Ще приложа европейските практики по безопасност на движението в София и ще променя философията на организацията му", каза арх. Борислав Игнатов в дискусия организирана между първите 5 кандидати за кмет на София, организирана от Института за пътна безопасност днес в столичния Интер Експо Център.


Арх. Игнатов подчерта, че лидер в пътната безопасност е Швеция където следват политиката VISION ZERO – нула жертви, нула наранявания в градска среда. "Ние трябва да постигнем точно това. Не е важно колко леки пътно-транспортни произшествия има, защото калници и ламарини се поправят. Важно е така да променим движението в София, че нашите съграждани да не загиват по улиците, да няма наранявания, да няма убити пешеходци и най-вече деца".


Арх. Игнатов е за пълна промяна на философията на организацията на движението и неговото провеждане чрез умните съвременни средства на дигитално управление - зелени вълни, единен координационен център, анализ на данните от трафика. Крайно време е да бъдат синхронизирани Генералния план за организация на движението и Транспортно-комуникационни план на София. Тези два документа трябва да бъдат координирани и осъвременени. По закон е задължително те да се актуализират на всеки 5 години, но за съжаление последната промяна в тях е от далечната 2011 г., което показва лошо и безотговорно управление на тази дейност.


В крак с международните практики, ще подобрим градската среда за да стане безопасна - повдигнати кръстовища, повдигнати пешеходни пътеки, успокояване на движението за намаляване на жертвите и травмите. Основната разлика в тази философия е, че качеството на градската среда е основополагаща за безопасността, и че отговорността не е само на шофьорите, а и на общината като собственик на улиците. Време е общината и кметът да поемат тази отговорност и да изградят безопасна среда, както за пешеходци и велосипедисти, така и за автомобилистите и всички други участници в движението.


"Аз, като бъдещ кмет, ще реорганизирам и Центъра за градска мобилност (ЦГМ), защото в момента в него се съчетават противоречиви функции, които пречат за добрата работа", заяви арх. Игнатов. В момента на ЦГМ са вменени както организация и контрол на паркирането, така и управление на градски транспорт и анализ. Арх. Игнатов каза, че ще разпредели тези функции където им е мястото - контролът в столичния инспекторат, анализът към независими външни одитори с цел обективност, а Центърът за градска мобилност ще се превърне в истински команден пункт на трафика, светофарите, градския транспорт, метрополитена, с директна връзка с СДВР, Пътна полиция, НСО, Пожарна и Спешна помощ. В момента това са отделни центрове на различни места в града и това е голям проблем за движението в София.


"Всичко това трябва да влезе в единен дигитален координационен център за по-ефективно управлението."


Конкретна мярка, която предлага арх. Борислав Игнатов за паркирането е въвеждането на безплатни първи 10 минути паркиране в синя и зелена зона. Това може да бъде въведено още в първия ден на новия мандат чрез въвеждането на маркери на времето по подобие на други европейски градове. Това ще позволи кратковременното безплатно спиране на коли в зоните, които искат да оставят някого, да вземат нещо от аптека и други неща и така ще облекчи нашите съграждани. Основният ефект от това ще е справяне с проблема неправилно паркиране в районите на училища и детски градини. Това е утвърдена европейска практика,


София трябва да се възползва от най-новите технологични и аналитични решения, за да търси оптимални мерки за повишаване на пътната безопасност. Този нов подход в управлението на града ще е възможен чрез активна колаборация с гражданите и иновативните бизнеси в столицата. Демократична България концентрирано ще работи за публикуване и свободно ползване на информация в отворен формат с цел насърчаване на публично-частните партньорства и включването на граждани в процеса на разработване на политики. Ще улесним и проектите за "умен град" (smart city), като безплатно предоставим обществени пространства за IоT инфраструктура, при условие, че общината може да ползва мрежата безвъзмездно. Подобен интегриран подход ще гарантира взимането на оптимални решения, базирани на данни, които могат чувствително да повишат пътната безопасност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK