Анализ, новини и акценти от Втора международна конференция за индустриални имоти, София 2019

Анализ, новини и акценти от Втора международна конференция за индустриални имоти, София 2019

© БГСКЛАДСъдържание от БГСКЛАД. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 16 Октомври 2019 год. платформата БГСКЛАД бе домакин на единственото по рода си събитие свързано с пазара на индустриални имоти у нас и в чужбина.


За пета поредна година организаторите на това събитие дадоха платформа за различни гледни точки и търсеха отговор на въпроси от държавни институции, големи индустриални компании, фирми за оборудване, потребители и крайни клиенти.


Събитието бе открито по традиция от собственика на платформата г-н Симеон Митев, който поздрави всички държавни институции, спонсори, партньори и гости, а след него главния спонсор г-н Росен Наумов - представител на "Лоджисткс Парк София" поздрави участниците с кратко приветствие.


По традиция откриването продължи със зам. министъра на Икономиката, г-н Лъчезар Борисов. Той няколко пъти подчерта, че през годините платформата БГСКЛАД се е превърнала в институционален партньор на Минитерство на икономиката. Той допълни, че подобни конференции са от голямо значение за развитие не само на отрасъла, но и на икономиката в страната ни като цяло.


В първия панел на конференцията чухме гледните точки на държавните институции, които дадоха оптимистична оценка и очертаха положителни тенденции за развитието на сектора. В панела взеха участие г-н Стамен Янев - изпълнителен директор на "Българска агенция за инвестиции", г-н Стамен Стамов от "Индустриален и логистичен парк Бургас", г-н Никола Стефанов от "Свободна Зона – гр. Русе", г-жа Ценка Божилова от "Адванс Експертни Оценки" и Васил Велев от "Асоциация на индустриалния капитал в България". Държавните институции смятат, че с влизането на закона за индустриалните зони ще се решат редица казуси и ще се минимизират съпътстващите проблеми в сектора.


За първи път в конференцията взе участие оценителската компания "Адванс Експертни Оценки". Нейния представител г-ж Ценка Божилова запозна аудиторията с дейността на Адванс и изтъкна някои от предимствата на оценителската компания, като важен фактор във всяко едно инвестиционно намерение.


Във втори панел от изминалата конференция, взеха участие всички регионални представитетели на БГСКЛАД в страната. Поради големия обем от информация и статистическа информация, организаторите прецениха, че по-достъпно и лесно би било, да изнесат информацията за България под формата на видео материал. В него всеха участие почти всички големи градове в страната, а именно – София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Разград, Габрово, Видин, Враца и Петрич.


Повечето представители на БГСКЛАД споделиха, че към момента пазара на индустриални имоти не е особено активен и, че инвеститорите не са особено активни. Има търсене предимно на имоти с по-малки квадратури и на ниски нива на наемите 3 лв. за кв.м площ. както и на ниски цени за покупка, повече на фирми от дребния и среден бизнес. Развива се тенденцията за покупка на нови складове от дългогодишни наематели. Нараства инвестиционния интерес към строителството на търговско-складови бази и логистични центрове. Сключват се сделки за придобиване на компактни търговско-складови бази с комерсиални локации.


Наемните цени в столицата зависят от мястото, на което са ситуирани, като варират в много широки граници - от 3 до 10 лв. на кв.м. без ддс. Продажбите им не са чести, което се обуславя от ценността на земята върху, която са построени – често от 300 до 600лв. на кв.м. върху бъдещата възможна РЗП.


Анализ, новини и акценти от Втора международна конференция за индустриални имоти, София 2019

© БГСКЛАД


В повечето градове извън София цените при наемите варират от 2,5 до 3 евро/кв.м. При продажбата на индустриални имоти цените са различни в зависимост от местоположението, година на строителство, ниво на оборудване, като те варират между 450 евро и 700 евро/кв.м.


В трети панел от конференцията участие взеха водещите топ брокери и консултанти у нас. Те направиха анализ, очертаха тенденции и изводи за моментната обстановка на пазара, на имоти у нас. Основните акценти от този панел бяха свързани с това, че гр. София се оформи като център на пазара, а че именно около 70% от сделките се сключват в столицата. Това сподели Огнян Гергиев – представител на БГСКЛАД за гр. София.


След изводите и анализите за развитието на пазара в България взе участие за втори пореден път и гост лектора от Румания - Костин Баника, директор на индустриални имоти, представляващ JLL за България и Румъния.
Той сподели, че инвестиционния интерес към България се увеличава предвид локацията и старетигечското място, което тя заема на картата на Европа.


След г-н Баника, участие в конференцията за първи път взе представителя на консултантската компания "Фортън Интернешънъл", г-н Жоро Ангелов. В своята презентация той сподели, че голяма част от всички индустриални обекти в държавата се изграждат за собствено ползване. Инвеститорите имат интерес от наемане на складови площи, но не и за застрояване. Свободните площи за наемане от професионални логистици са много малко. Според него в момента в гр. София имаме 1 млн. кв. м. което включва всички стари бази.


Даниела Бойчева от "Колиърс България" представи интересна информация от автомобилната промишленост. Сподели за съвместно проучване с "Автомобилен клъстер България", което провеждат за трета поредна година. То е свързано с нагласите в автомобилния сектор в България. В момента компаниите в автомобилната промишленост са над 200. Сектора съставлява близо 8 % от БВП на страната и заетост над 50 000 души. Очакванията относно приходите на компаниите в автомобилния сектор през 2019 година са по-скоро умерени спрямо предишни периоди, които са изследвани.


В четвърти панел на конференцията участници бяха представителите на големите инвеститори, логистични центрове и индустриални обекти, които внесоха доста позитивизъм в настроението на аудиторията.


Първи в този панел бе Росен Наумов – директор на "Парк Лоджистикс София", който запозна аудиторията с информация относно развитието на парка. Проектът се простира на площ от 200 000 кв.м., с капацитет да бъдат застроени 115 000 кв.м. индустриални и складови площи на първия етап от своето развитие. Той очерта важните характеристики на обекта и неговите отличителни черти, а именно – собствената и гъвкава инфрасткруктура, даваща много възможности за "built to suit" във фаза 2 и 3 от проекта.


След него г-н Владимир Гюрджиев внесе различна нотка от обичайната с представянето си от името на компанията "Си Ти Пи Инвест" в която по настоящем е Country Manager . "Си Ти Пи" влиза на пазара в България с планове да достигне до 100 000 кв.м отдадени под наем площи до края на 2021 година. Това е седмата страна в регион Централна Европа, в която базираната в Чехия компания започва операции. "Си Ти Пи" развива бизнес още в Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния и Полша.


Трети по ред в панела с представителите на големите инвеститори и логистични центрове бе управляващия мениджър на "Парк Индустрия София Изток" АД – г-н Александър Гебов.


Индустриален Парк София Изток е голям индустриален и логистичен комплекс разположен в източните покрайнини на София в непосредствена близост до основни национални и международни транспортни коридори. Комплексът предлага пълна гама от решения в съответствие с конкретните нужди на клиента – сгради под наем по поръчка (built-to-suit), както и продажба на парцели в регулация и с достъп до инфраструктура, предлагани с опция за изграждане до ключ.


По традиция в този панел участват представители на Ийст Ринг – един от първите логистични центрове, които започнаха да се изграждат още през 2014 год, непросредсвено след кризата. Поради работни ангажименти на Мирослава Александрова, която е мениджър корпоративно планиране на Glorient Investment Group и която трябваше да е лектор в тои панел, аудиторията имаше възможността да се запознае с фазите на проекта чрез видео предоставено от фирмата изпълнител.


В Пети панел участие взеха фирми занимаващи се с оборудване и услуги за индустриални имоти.
Пръв изнесе информация представителя на "STAMH" г-н Любен Урумов, който разказа на кратко за дейността на фирмата. До момента фирмата е реализирала над 1800 проекта на складови системи в България, Гърция, Турция, Сърбия, Македония и много други държави. Презентацията на г-н Урумов бе свързана с оптимизацията на труда в един работен склад.Той смята, че това е един от проблемите, които съпътстват работните складове в момента.


Втори по ред в този панел взе участие арх. Аргиров, който е основател на архитектурно бюро "Аргиров Дизайн". Служителите в "Аргиров дизайн" основно са специализирани в проектирането на индустриални складове и офисни площи, като основния стремеж на архитектурното бюро е да отговори на нуждите на проекта от градоустройствените решения до последния архитектуране детайл. Той представи накратко обектите, които студиото е проектирало и разбира се проекта "Логистичен парк София".


Анализ, новини и акценти от Втора международна конференция за индустриални имоти, София 2019

© БГСКЛАД


След него участие взеха г-н Николай Рангелов, който е преподавател в стоителния факултет, но е и специалист в проектиране на конструкции.


Последен в панела, но не и по важност бе г-н Борис Главчовски от "Хьорман България" . Той показа на аудиторията иновативни решения в сектора за доставка на елементи за строителство- врати, каси и други изделия за индустрията.


В последния международен панел се получи изключително интересна дискусия с международните панелисти от Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Македония и Русия. Сред панелистите бяха – Marian Orzu – управляващ партньор на Dunwell Industrial Brokerage от Румъния, Никос Маноменидис - Pointers Property Services S.A от Гърция, Зоран Петрович от Сърбия, Евгений Нумеров, Директор Sklad Man – Русия.


Всички те презентираха интересни факти за международния пазар, акценти и тенденции. Съвсем скоро в платформата на БГСКЛАД ще бъдат качени целите презентации и видео материали от събитието.


Изминалата конференция на 16 Октомври 2019 год. остави трайни следи, постави редица въпроси, отвори дискусии между водещите фигури в индустриалние сектор у нас и в чужбина.


Събитието отговори на редица въпроси, които вълнуват фирмите, инвеститорите, потребителите, държавните институции, а именно:


- Как се движи пазара на индустриални имоти през последната година у нас и в чужбина?
- Има ли растеж и как икономиката влияе на сектора?
- Очаква ли се криза в сектора и какви мерки трябва да се предприемат?
- Пред какви предизвикателства се изправят фирмитие, инвеститорите, потребителите?
- Как електронната търговия влияе на пазара и стимулира търсенето на складове?
- На какво трябва да обърнат внимание инвеститорите и собствениците на складови и индустриални площи?
- Какви мерки трябва да вземет държавните структури за да облекчат сектора и как да помогнат и задвижат растежа му, като го направят конкурентоспособен на другите отрасли в икономиката?
- От какво зависи ефективонстта на управление на инвестиционните проекти?
- Има ли недостиг на кадри в сектора и защо?
- Как се развива чуждия пазар на имоти и как това влияе обстановката у нас?


Собственикът на платформата г-н Симеон Митев за пета поредна година прие предизвикателството да организира единствената по рода си проява свързана със сектора. Като бизнесмен с над двайсет годишен опит в сферата на недвижимите имоти и човек, който се вълнува и интересува от развитието на пазара в България, той смята, че подобни събития са от изключителна важност. Според него те са в помощ на всеки един български, чуждестранен бизнесмен или краен потребител, който е решил да инвестира парите си в индустриални имоти. Тези събития през годините се превърнаха в традиция за платформата "БГСКЛАД" и до известна степен фирмите и хората, които са й се доверили очакват ежегодната проява с интерес.


Подобни събития помагат на всеки бизнесмен да "свери" часовника си, да е наясно къде, как и за какво е подходящо да инвестира парите си, а не просто да бъде търговец.


В най-скоро време всеки, който се интересува от подробности, както и информация от целите панели, ще може да види това на сайта на организаторите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK