Проф. Дудов: При дълга кашлица и дискомфорт в гръдния кош идете на лекар – изследвайте се за белодробен рак

Водещи специалисти призовават за навременна диагностика и за Национален раков план

Проф. Дудов: При дълга кашлица и дискомфорт в гръдния кош идете на лекар – изследвайте се за белодробен рак


Съдържание от HealthPR. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Отправям не призив, а молба: ако имате кашлица от дълго време, ако сте имали жилка кръв в отхрачването, дори и дискретен дискомфорт в гръдния кош, обърнете се към специалист. Ако има съмнение за раков процес в белия дроб, ще бъдат назначени специални изследвания." Това каза проф. д-р Асен Дудов, дмн, началник на Клиниката по медицинска онкология в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост", на пресконференция на тема "Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб". Тя бе проведена на финала на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и цели да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.


Рано поставената диагноза води до навременно лечение и до по-висока продължителност на живота при рак на белия дроб. България се нуждае от Национален раков план, а за белодробния карцином трябва да се въведе скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. Около тези изводи се обединиха водещи специалисти в диагностиката и лекарствената терапия на белодробния рак на срещата с медиите.


"Скринингът не е ранна диагностика, а национална политика. Специално за белодробния карцином трябва да се изследват насочено хората с фамилна обремененост, за да може, ако развият заболяването, лечението да започне възможно най-рано", добави проф. Дудов.


"Колкото по-рано, толкова по-добре. Каквото можем да направим сега, нека го направим, да не го оставяме за утре", обърна се към участниците Константинос Папагиянис, изпълнителен директор на "MSD – България". Като компания искаме да помогнем за подобряване на информираността за белодробния рак в месеца за борба със заболяването, добави той, като подчерта, че иновациите нямат особено значение, ако не могат да достигнат до хората.


Проф. Дудов: При дълга кашлица и дискомфорт в гръдния кош идете на лекар – изследвайте се за белодробен рак


Специално видеообръщение направи обичаният актьор Владимир Пенев, посланик на кампанията "Поеми си дъх – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб". Той разказа личната си история, която го свързва с диагнозата – загубил е баща си и сестра си, интензивни пушачи, от това заболяване. Самият той също е бил пушач, но решително е отказал цигарите и ходи на профилактичен преглед всяка година. "Бъдете навреме. Покажете на живота, че го цените!", призова Владимир Пенев.


Ракът на белия дроб е коварен с това, че първоначално симптомите са неспецифични и хората дълго не обръщат внимание, а може да се лекуват и за други заболявания. Затова се препоръчва повишено внимание към оплаквания от страна на гръдния кош и дишането.
"Най-общите симптоми са отпадналост, липса на апетит, загуба на тегло, лесна уморяемост. Насочващи за белодробен процес са кашлица с храчки – може и с кръв, задух, гръдна болка, гръден дискомфорт. При метастази се появяват и симптоми от страна на съответните органи", каза д-р Красимир Койнов, началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Сердика".


"Да не забравяме, че туморът удвоява размера си за 180 дни. Важна е навременната диагноза. Започва се с внимателната анамнеза – подробно питане на пациента, което може много да ни насочи. Следват прегледът и огромен набор от възможности за изследвания. Редът при тях обаче е: стандартна рентгенография, ехография – за изключване на проблеми със сърцето, кръвна картина, функционално изследване на дишането и, при съмнение за белодробен карцином – скенер с контраст", обясни проф. д-р Димитър Костадинов, дм, началник на Бронхологичното отделение към МБАЛББ "Света София". За добра диагноза е важно в рамките на 20-30 дни пациентът с белодробни проблеми да бъде изяснен, препоръча той. "Засега белодробният рак е по-разпространен сред мъжете, но в развитите страни жените се изравняват – само в Италия и Франция увеличението на болните сред тях е 60 пъти", допълни проф. Костадинов. Сред причините за това са урбанизацията, пушенето, претоварването на жените с второ и трето работно място и др.
По думите на проф. Костадинов в България сред най-засегнатите региони са Русе, Бургас, Кърджали, Асеновград, Враца, Монтана, а най-малко болни има в районите на Добрич и Смолян.


"Изследването на тъкан – клетъчен материал от тумора, е най-важнят етап от диагностиката. Патоморфологичното изследване дава точна картина за вида и етапа на тумора, което е и определящо при лечението", каза проф. д-р Светлана Христова, дм, началник на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ "Александровска". Нашата цел е, определяйки индивидуалните характеристики на карцинома при всеки пациент, да помогнем на колегите да изберат най-доброто лечение – за всеки индивидуално, допълни тя. Специфичните характеристики на всеки карцином се наричат биомаркери. У нас може да се изследват 3 биомаркера за белодробен рак. Тя посочи като проблем факта, че този тип изследвания не се плащат от публичните фондове, а от фармацевтичните компании или от пациента.


Лечението включва хирургия, лъчетерапия, лекарствена терапия, каза още д-р Койнов. "Необходимо е да има национален раков план, изработен от МЗ, който да разписва цялата организация по борбата с онкологичните заболявания. Това е план за действие, който включва всички участници и методи за диагностика, превенция, лечение", каза д-р Койнов. По отношение на скрининга той отбеляза, че е по-скоро песимист заради високата цена на такива програми.
"В последните години е налице малка революция в лекарственото лечение. Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия IV стадий на белодробния рак, нарасна от 3 на 15%", каза специалистът. За наша радост в България разполагаме с такива лекарства и те са достъпни за пациентите, но трябва да се подобри организацията. След 10-15 години ще бъде направена решителна крачка в овладяването не само на белодробния рак, но и на рака като цяло", прогнозира д-р Койнов.


В подкрепа на кампанията е създадена инсталация с живи дръвчета на метростанция "НДК" – символ на разклонената като дърво дихателна система, която цели да накара преминаващите да се замислят за белодробното здраве.


Проф. Дудов: При дълга кашлица и дискомфорт в гръдния кош идете на лекар – изследвайте се за белодробен рак


КЛЮЧОВИ ФАКТИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

 • Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб, причиняваща 16% от смъртните случаи по целия свят. През 2010 г. общите годишни икономически разходи за рак са оценени приблизително на 1,16 трилиона щатски долара.
 • Най-важният рисков фактор за рак с всяка локация е тютюнопушенето, отговорно за приблизително 22% от цялата смъртност от рак.
 • 92% случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат на тютюнопушене.
 • В България според данни на СЗО "настоящите пушачи" са близо 40% от населението.
 • Двеста различни видове рак предизвикват 1 от всеки 6 смъртни случая в световен мащаб, а 1 от 5 от смъртните случаи, причинени от рак, се дължат на рака на белия дроб.
 • Ракът на белите дробове е най-честата причина за смъртност от рак, като заболеваемостта все повече се увеличава.
 • Ракът на белия дроб причинява повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво.
 • Въпреки важния напредък през последните години, ракът на белите дробове остава сред най-смъртоносните видове рак с голяма тежест на болестта и високи изисквания от здравните системи. Процентът на преживяемост не е обнадеждаващ и варира значително: в страните от Западния свят петгодишната преживяемост е средно 15%.
 • България - 4250 нови случаи на рак на белия дроб годишно, 3260 от които са при мъжете. Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт вследствие на онкологично заболяване в България.
 • Симптоматиката на рака на белия дроб е нехарактерна. Затова с цел навременна диагноза трябва да се търси помощ от специалист при персистираща кашлица над 8 дни, чести и неподадаващи се на лечение респираторни състояния (бронхити, бронхопневмонии, задух и други).
 • Повечето хора с рак на белия дроб се диагностицират късно, след като заболяването им е достигнало напреднал стадий (IIIB/IV), което възпрепятства възможностите за лечение. Късната диагноза е причина за високата смъртност в Европа, като 80% от тези пациенти загиват в рамките на една година от поставяне на диагнозата.
 • Цели, които биха могли да ускорят и подобрят диагнозата, включват: намаляване на времето между консултацията в първичната помощ и началото на лечението, повишаване на осведомеността сред обществеността за разпознаване на признаците и симптомите на заболяването по-рано, както и усъвършенстване на програмите за скрининг и диагностика сред рисковите групи.
 • Преживяемостта при рак на белия дроб обаче е ясно свързана с шанса диагнозата да се постави възможно най-рано.
 • В основата на лечението на рака на белия дроб е индивидуализираното лечение - европейските препоръки за лечение на карцином на белия дроб подкрепят индивидуализираното лечение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK