Предприемачът Паскал Дойчев: Клиентът е моят партньор, на когото разчитам

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Съдържание от Pulse. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Паскал Дойчев е основател и собственик на най-голямата лайфстайл верига фитнеси в България Pulse Fitness & SPA. Той е предприемач и инвеститор, който има зад гърба си солидно портфолио от обекти, изградени и менажирани изцяло от него и екипа му.

Паскал Дойчев е основател и собственик на най-голямата лайфстайл верига фитнеси в България Pulse Fitness & SPA. Той е предприемач и инвеститор, който има зад гърба си солидно портфолио от обекти, изградени и менажирани изцяло от него и екипа му.


Как се ориентирахте към туризма предвид вашия основен бизнес, с който сте известен - веригата Pulse Fitness & SPA?


Решението да построя Гранд хотел Банско е първата ми голяма инвестиция в тази сфера. Използвах вълната 2007-2008 година, когато горещите точки бяха морето и планинския туризъм. Поех сериозен риск, защото не бях се занимавал с туризъм, а хотелите по тези курорти буквално никнеха като гъби. Затова направихме обстойно проучване, в което ни помогнаха чуждестранни консултанти със сериозен опит в развитието на туристически продукти. Исках да изградим бизнес модел, който не разчита само на зимен туризъм и пълна зависимост от договори с туроператори, както и да функционира през останалата част от годината. Консултантите ни препоръчаха да изградим хотел с капацитет от около 200 стаи, който да отговоря на определни изисквания и стандарти. Да включва комплекс от допълнителни услуги, които обаче да имат добавена стойност над останалите, предлагани в курорта. Така например нашият SPA център и спортния комплекс Pulse Fitness & SPA са едни от най-големите, модерни и просторни съоръжения от този тип в Банско. Реализацията на проекта стана точно тогава, когато световната финасово-икономическа криза вече беше достигнала и България. Проектът трудно се изпълни и реализира, защото освен външните фактори, той беше наистина доста голям и като квадратура. Конферентната ни зала е единствената с такъв капацитет в Банско. Десет години по-късно се доказа, че това е успешната формула - с тези размери, брой стаи, капацитет, услуги и различните развлечения, които предлагаме, съобразени със сезона. Това ни накара да предприемем следващата крачка - Гранд хотел Свети Влас.


Предприемачът Паскал Дойчев: Клиентът е моят партньор, на когото разчитам


Тоест вие сте едни от първите, които повярваха в идеята, че Банско може да се развива и през лятото?


Целогодишно! Затова и бизнес модела на Гранд хотел Банско е изграден върху концепцията за целогодишна заетост. Ние бяхме първите, които поеха този риск. В началото дори местната управа не ни взимаше на сериозно, че може да стане летен туризъм в Банско, но ето, че днес това е факт. Българинът не може да се лиши от седмичната си почивка, а това е важен елемент от компонентите, върху които е изграден нашия бизнес модел. Ние залагаме и на българските клиенти, не само на чужденците. Много години изучавахме потребителските навици благодарение на това, че 12 месеца в годината хотелът работи. Постоянно надграждаме, подобряваме и се адаптираме към новите световни тенденции. В това отношение се стараем да бъдем една крачка напред, какъвто ни е подхода и в останалите ни бизнеси, между които има здрава връзка. Така например постоянно промотираме хотелите в нашата верига Pulse Fitness & SPA, която има клубове в София и Пловдив. Нашите клубни членове са близо 25 хиляди. Едно от нещата, с които много се гордея, са спортните лагери. Част от нашите гости са активно спортувщи хора, които идват, за да прекарат своя спортен уикенд сред природата. Така успяхме да направим на практика съвсем нов вид туризъм. Провеждахме ММА и други спортни събития.


Може ли малко повече да ни разкажете за тези спортни лагери?


На запад е много популярен този вид туризъм, който от няколко години налагаме и тук. За това обаче самият хотел трябва да има необходимата база като например просторни конферентни зали, защото част от спортната ни програма включва групови занимания на закрито. Трябва да има голям фитнес клуб - нещо, което повечето инвеститори забравят при проектирането на хотелските комплекси.


Самите спортни кемпове са два вида: краткосрочни - 3 дни, и дългосрочни - 7 дни. Участниците имат по две тренировки ежедневно, а останалата част от програмата зависи от това какво е времето, защото и тази услуга предлагаме целогодишно. Ползвателите й основно са любители на фитнеса и здравословния начин на живот. Посрещат ги нашите специалисти, които в общи линии прилагат схемата трениране-възстановяване-трениране. Това, разбира се, е съчетано и с осигуряването на подходащата храна, отговаряща на техните изисквания и очаквания. Така преживяването действително съчетава полезното с приятното.


Предприемачът Паскал Дойчев: Клиентът е моят партньор, на когото разчитам


В туризма сте вече повече от 10 години. Какви са наблюденията ви и как според вас се развива този сектор в България?


Туризмът ни като цяло върви нагоре, при това с бързи темпове развиваме почти всички основни негови направления. Предлагаме добър и висок клас туристически продукти и вече имаме изключително добра хотелска база. Да погледнем отворените през последните 2-3 години хотели, разнообразието от традиционни SPA дестинации като Хисаря и Велинград, новите SPA хотели до Боровец и Банско. Всички те са пълни, което говори за нивото на обслужване. Една съществена част от гостите са българи. През последните 10-12 години се получи един филтър, благодарение на който на пазара останаха и оцеляха наистина само хотелите, предлагащи качествена услуга. Те не изпитват трудности със заетостта.


За 10 години построихме 4 хотела, като единият е апарт хотел Emirates apart residence в София. В момента строим петия, който също ще бъде апарт хотел в столичния квартал Младост. Това е показателно за развитието на бранша. Притежавахме хотел във Велингард, който продадохме при изключително добра сделка.


Можем ли да кажем, че през годините българинът изгради отношение към качеството, изисква и очаква определна услуга, а хотелиерите на свой ред също придобиха опита и знанията, за да задоволят неговите желания?


Да, така е. Всъщност разитието е двупосочно - ние като хотелиери и клиента като изисквания. През призмата на това, което преживяхме, мога да кажа, че ако в началото преди 11 години ползвахме консултанти, то сега зад гърба си имаме много натрупан безценен опит. Изправени сме постоянно пред предизвикателството да отговорим на очакванията на нашите клиенти, които вече са много по-информирани и грамотни по отношение на очакванията си и качествата и свойствата на предлаганите услуги и пакети.


Има обаче една пречка, която е проблем не само за нашия бранш, тя е проблем за цялото ни общество и това са сравнително ниските доходи на населението. Средният доход у нас не е достатъчно висок спрямо европейските стандарти. Българският туристически сектор предлага изискани и луксозни хотелски комплекси с впечатляващи SPA центрове. В тях наистина са вложени много средства и отношение към всеки детайл. Има много такива хотели из цяла България, които са наистина страхотни, но са принудени да продават услугите си на ниска цена, защото иначе ще е непосилно за много потенциални клиенти от страната. Нека направим паралел със съседна Гърция, където разликата в цените на 4-5 звездните хотели спрямо нашия пазар е драстична. Просто ми е болно, защото направените инвестиции, труда и строителството са почти сходни.


Каква е формулата, на която вие сте заложил, развивайки туристическия си бизнес?


Предлагането на петзвездна база на четиризвездна цена. В този подход вярвам твърдо! Насочен е към типа клиент, който е масов. Плаща четиризвездна цена, но получава нещо над очакваното. Той остава доволен, дори и да имаме някакви недостатъци или да допуснем малки грешки, клиентът е по-либерален да ни ги прости. Много повече хора влизат в тази категория. До тях достигаме през микс от разнообразни комуникационни канали, но разчитаме много и на нашите клубове Pulse Fitness & SPA. Дори да се получи турболенция с чуждестранния поток, като например фалита на британския туроператор "Томас Кук", аз съм спокоен, защото българския потребител винаги ще ни се довери. Затова няма да се уморя да повтарям, че клиентът е моят партньор, на когото разчитам.


Нашият бизнес модел се базира на това да се стремим да диверсифицираме типовете клиенти в двата курорта. Портфолиото ни от клиенти включва сезонни, уикенд, SPA и спортни любители. Към тях добавяме и конферентния и събитийния туризъм. Така намаляваме значително евентуални щети, при възникването на проблем с някоя от тези групи.


Предприемачът Паскал Дойчев: Клиентът е моят партньор, на когото разчитам


Защо избрахте Свети Влас, където също има голяма конкуренция?


Трябва да уточня, че за разлика от останалите, които построихме, Гранд хотел Свети Влас, го купихме в завършен вид. Местоположението му е изключително - първа линия, самостоятелен плаж, огромен хотел, покриващ нашите стандарти откъм брой стаи. Направихме допълнителни подобрения, отговарящи на нашата визия и политика. Той е на същия принцип, както е хотелът ни в Банско, и е единственият в Свети Влас и Слънчев бряг, който работи целогодишно.


Миналата година беше труден летния сезон. При вас отрази ли се?


Разчитахме основно на нашите партньори - клиентите и лоялните клубни членове на Pulse Fitness & SPA. За успеха на Гранд хотел Свети Влас е важен спортния център, който го прави много по-различен. Благодарение на него нямаше за нас труден сезон. В комплекса е разположен наистина внушителен откъм размери фитнес на Pulse на площ от 350 кв.м, който е на първа линия. Разполагаме и с Детокс център, който е уникален по рода си у нас, с отделен ресторант. Той привлича основно клиенти от чужбина, включително от далечни държави като Австралия. За съжаление в България все още обществото ни не познава добре този вид центрове. Затова ще разширим дейността му, като включим и програми за отслабване и разкрасяване. На практика предлагаме богат избор от процедури - тренировки и други спортни занимания, детоксикация на тялото и естетически процедури. Гранд хотел Свети Влас притежава най-големия в курорта SPA център с аутдор топли термални басейни, които функционират дори и през зимата. Имаме и още един ресторант с богато, добре подбрано меню. Всичко това отличава значително нашите хотели от останалите в Свети Влас и Слънчев бряг.


Предприемачът Паскал Дойчев: Клиентът е моят партньор, на когото разчитам


Защо се спряхте на разивавнето на апарт хотели в София?


Защото нашият стремеж е да бъдем новатори. Преди 7 години Emirates apart residence беше един от първите такива. За първи път видях този тип хотели в Дубай. Тогава ми се стори, че и в София има потенциал, защото е подходящ за динамични хора, за мениджъри, които са за по-продължителен период от време в България. Стандартните хотели не могат да им предложат това ниво на услуга и екстри. Апартаментите ни са едноспални, двуспални и тристайни. Те са с абсолютно всички удобства за живеене, луксозно изпълнение. 80% от Emirates apart residence са заети от дългосрочни наематели. Някои от тях вече са седма година при нас, което е атестация за нивото на обслужване и комфорт.


Новият ни проект в този сегмент, както вече споменах, е в Младост в непосредствена близост до Бизнес парка. Сградата е 60 метра висока, а в концепцията сме заложили да бъде петзвезден апарт хотел, с който се целим да задоволим изискванията на представителите на висшия мениджмънт в компаниите. Подобно на Emirates apart residence и проектът ни в Младост ще разполага с 25-метров басейн, клуб от веригата Pulse Fitness & SPA, ресторант и разбира се - всички камериерски услуги.


Предприемачът Паскал Дойчев: Клиентът е моят партньор, на когото разчитам


Какви са бъдещите ви планове?


Засега сме се фокусирали върху градския сегмент, защото София расте. И на този етап усилията ни са насочени към довършване на апарт хотела до Бизнес парка и аквапарка в Банско. Всяко начинание обмисляме добре и се стараем нашите проекти да се отличават. Българският пазар е малък, което изостря конкуренцията във всяка сфера на услуги. Това налага постоянно да си в кондиция - да си визонер, предприемчив и гъвкав. Но основното е да имаш смелост, кураж и да вярваш в своите идеи.


Повече за предприемача Паскал Дойчев може да научите на https://paskal-doychev.com/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK