С 13-то си издание Международният фестивал "Антистатик" артистично приканва живота да се завърне "на живо"

С 13-то си издание Международният фестивал "Антистатик" артистично приканва живота да се завърне "на живо"


Съдържание от Антистатик. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 10 октомври до 08 ноември в София под мотото "Животът е НА ЖИВО". Програмата му предвижда над 20 различни събития, а билетите за всички представления в програмата вече са в продажба в мрежата на EPAYGO на преференциална цена.


"Антистатик" съществува от 2008 г., а негови инициатори, организатори и куратори са артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. "Със силата, дадена на всяко 13-то число, 13-то издание на "Антистатик" съзаклятнически приканва живота да влезе безопасно в релси и всички да се върнем там, където искаме да бъдем: артистите - на сцената, а публиката - заедно с нас в залата. Каним ви да затворим екраните поне за малко и да се видим НА ЖИВО извън мрежата." - споделят те и изрично подчертават, че събитията включени в програмата ще се проведат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.
13-ят "Антистатик" започва на 10 - 11 октомври с престижната Международната хореографска среща "Изследване на движението", която е част от програмата "Choreographic Convention" на европейския проект "Life Long Burning - за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа". Тя ще е с вход свободен и ще се проведе на живо в Гьоте-институт в София, а също така ще се излъчва онлайн на Фейсбук страницата на "Антистатик" (@antistatic.international.festival).


С 13-то си издание Международният фестивал "Антистатик" артистично приканва живота да се завърне "на живо"


Участие в срещата ще вземат български и международни артисти и теоретици, които ще разискват от различни гледни точки все по-разширяващото разбиране за това какво е хореография. Темите, които отделните панели на събитието ще засегнат са посветени на изследване на движението като артистична практика и теория; влиянието, което оказват новите технологии върху актуалното разбиране за хореография; възможностите за архивиране на хореографски практики, както и все по-видимата употреба на хореографски и перформативни средства в различни социални движения и протести.


Успоредно с хореографската среща, започва и Международната артистична програма на фестивала с две представления в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс от 19:00 часа. На 10 октомври в София гостува хореографът и изпълнител от Словения Юрий Коняр, който е и част от световноизвестната танцовата компания "Les Ballets C de la B". Той пристига с представлението си "Голдбергови вариации", създадено въз основа на видеозапис от известния пърформанс от 1986 г. "Голдбергови вариации от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд, импровизация на Стив Пакстън". Коняр започва работата си по представлението през 2007 г., гледайки видеото ежедневно в продължение на година и давайки свобода на въображението си да запълва изникващите в него въпроси със собствени открития. С течение на времето, този процес се превръща в дългосрочна импровизационна практика и основа за продължаващ диалог.


С 13-то си издание Международният фестивал "Антистатик" артистично приканва живота да се завърне "на живо"


На 11 октомври творческият екип на STEAM ROOM, съставен от хореографите и изпълнители Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, представят номинираната си за награда "Икар" 2020 хореографска творба "dragON aka PONY". Нейн фокус е състоянието на постоянен преход, а целта - да разгърне интимността на изпълнителите чрез отпразнуването на взаимното съжителство. В контекста на съвременния поп, представлението съживява "геометричната хореография" през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. Така "dragON aka PONY" предлага малко от почерка на легендарната Айседора Дънкан и много MTV и VH1.


Международната програма на 13-то издание на "Антистатик" ще продължи и през ноември с представление на артисти от Германия, Австрия, САЩ и Япония. От 06 до 08 ноември ще се проведе и Втората "Българска танцова платформа" на фестивала, която ще покаже 13 танцови представления на български хореографи, създадени в последните години. Втори брой на ежегодното "Списание за танц" също ще има своя премиера в рамките на фестивала.


"Затова - вземете си най-хубавата маска и бъдете с нас, защото COVID-19 ни научи на много неща, но най-вече, че "Животът е НА ЖИВО"." - канят организаторите.


Повече подробности за програмата на "Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK