A1 и НАПГ подкрепиха 81 уязвими деца чрез програмата "Родители+"

A1 и НАПГ подкрепиха 81 уязвими деца чрез програмата "Родители+"


Съдържание от A1. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

  • Всяко четвърто дете от всички близо милион и триста хиляди деца в България на възраст до 17 години е в риск от бедност.
  • Чрез програмата "Родители+" социалните сътрудници достигат до уязвими семейства, при които не само доходите, но и липсата на образование и умения за полагане на родителски грижи поставят децата им в риск от пренебрегване или изоставяне.
  • А1 ще инвестира близо 100 000 лева до края на 2021-а година, за да се намали риска от изоставяне или пренебрегване на децата.
  • Инициативата идентифицира конкретните нужди на всяко родно семейство, предоставя финансова и емоционална подкрепа, съдействие пред институции и други.

81 деца от 78 икономически уязвими семейства бяха подкрепени от А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) чрез програмата "Родители+" през първата половина на 2020 година. Инициативата, финансирана от А1, се реализира в 14 областни града в страната от приемни родители, обучени за социални сътрудници. А1 дългосрочно подпомага инициативите на НАПГ, насочени към увеличаване на броя на децата в България, които растат в развиваща семейна среда. Близо 100 000 лева ще инвестира А1 до края на 2021 година, за да се намали опасността от раздяла между родните семейства и техните деца. През последните 10 години А1 е инвестирала общо над половин милион лева за каузата на приемната грижа у нас под различни форми на финансиране.
Всяка година близо 200 малки деца се разделят със собствените си родители, като голяма част от тях постъпват в домове или приемни семейства, след като са отглеждани от един родител или в многодетни семейства. От друга страна подкрепата на родното или разширеното семейство и приемната грижа за деца с увреждания не винаги е достатъчна и това често крие риск от изоставяне на децата. Целта на програмата "Родители+", която се провежда през 2020 година с част от инвестицията от А1, е да насърчава родните семейства да разпознават по-добре потребностите на децата си и да търсят подкрепа за това, когато чувстват затруднения. Инициативата обхваща 14 областни града в България, в които приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители в риск от изоставяне на децата си. Приемните родители, които работят по програмата, предоставят обучения в грижа, помагат със съдействие пред институции и други.


Всяко четвърто дете от всички близо милион и триста хиляди деца в България на възраст до 17 години е в риск от бедност, показват данните на НАПГ. Чрез програмата "Родители+" социалните сътрудници достигат до уязвими семейства, при които не само доходите, но и липсата на образование и умения за полагане на родителски грижи поставят децата им в риск от пренебрегване или изоставяне. Сред основните причини за икономическата уязвимост е липсата на заетост и доходи от труд на родителите. Това обяснява до голяма степен и статистическите данни, че седем от десет деца на хора с начално или без образование живеят в бедност. Затова подпомаганата от А1 инициатива "Родители+" играе важна роля за децата и семействата, особено в условията на COVID-19, когато рискът от безработица значително се повиши. Социалните сътрудници осигуриха подкрепа за 50 семейства със средства за храна, обувки и учебни материали по време на извънредното положение в страната. Програмата финансира и закупуването на лекарства от първа необходимост, прегледи при конкретни специалисти, както и заплащането на разходи за здравни грижи за малките деца.


Друг фактор, който влияе на икономическата уязвимост и така създава предпоставки за изоставяне или пренебрегване на децата, е числеността на семейството. Данните сочат, че семейства с три или повече деца са с 50% риск да живеят в лишения. Според тях всяко пето дете в България живее в лоши жилищни условия, а 60% са в пренаселени домакинства и нямат адекватни условия за живот. В тази насока по програмата "Родители+" до момента са подпомогнати 10 семейства със средства за закупуването на легла и матраци за децата. Едно семейство получи финансиране за базов ремонт вкъщи, с който да осигури нормални битови условия за живота на децата си.


Близо 4700 деца у нас са отглеждани от близки и роднини, а не от родните си семейства, поради реален риск за живота и здравето им или лоша грижа. Въпреки това част от тях продължават да живеят в бедност и лишения. За да подпомогне стандарта на живот на децата, програмата "Родители+" подкрепи 5 семейства на роднини (най-често баби и дядовци), които се грижат за децата на емигрирали родители. Помощта беше не само за най-неотложните нужди като дрехи и обувки, но и с такси за спортни занимания и други школи.


Приемната грижа, с чиято кауза А1 се ангажира дългосрочно, дава възможност на над 2000 деца в България да растат в нормална и спокойна среда. Те са изведени от родните си семейства по преценка на държавата поради недостатъчно сигурна и добра грижа при биологичните си родители. Не са малко случаите, обаче, в които при навършването на пълнолетие, младежите, напускащи приемна грижа остават без подкрепа, доходи или дом. В много от случаите навършилите пълнолетие младежи, сред които има и такива с увреждания, продължават да живеят с приемните си семейства, за което държавата не оказва финансова подкрепа. Програмата "Родители+" предостави и финансова помощ на трима абитуриенти, напускащи приемна грижа, като се погрижи за разходите им за наем. Инициативата подпомага също и приемни семейства, които продължават да се грижат за младежи с увреждания, след като са навършили 18 години и официалното им настаняване е приключило.


Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) е българска неправителствена организация, създадена от приемни родители от страната. Асоциацията обединява усилията на приемните родители, неправителствени организации и партньори за намаляването на броя на изоставените деца, както и за осигуряването на истинско детство за деца в риск от изоставяне или живот в социални домове.


А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала - MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на близо 5 милиона клиенти. През 2019 г. A1 България отчита приходи от 486,2 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 179,4 млн. евро.


A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 25 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония (А1) и Сърбия (Vip mobile). Приходите на A1 Group за 2019 година са 4,57 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,56 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil - един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK