Американският университет с водещи места в рейтинга на българските висши училища

Американският университет с водещи места в рейтинга на българските висши училища


Съдържание от American University in Bulgaria. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Университетът е лидер в четири от пет направления при индикаторите за най-ниска безработица и най-високи средни заплати на завършилите


Въпреки предизвикателствата на времето Американският университет в България (АУБ) отново е водещ университет в класацията на образователното министерство. АУБ запазва челни позиции в петте от направленията, които оценява Рейтинговата система на висшите училища в България.


За 2020 г. висшето училище е лидер в специалност "Администрация и управление" и дели първото място по "Обществени комуникации и информационни науки". АУБ заема второто място при "Политически науки", "Икономика" и "Информатика и компютърни науки".


Рейтингът показва още, че АУБ е водещ и по отношение на показателите "Безработица" и "Най-високите средни заплати в страната" сред завършилите в следните четири специалности: "Администрация и управление", "Икономика", "Политически науки" и "Обществени комуникации и информационни науки".


"За нас е изключително важно, че успяваме да задържим позициите си на водещ университет в България в днешните турбулентни врмена", сподели в.и.д президентът на АУБ Дейвид Еванс. "Заслугата, разбира се, е на цялата общност на Американския университет: на нашите преподаватели, на нашите талантливи студенти и на служителите ни, които заедно се справят с предизвикателствата, които ни поднесе 2020 година. Специални благодарности и на нашите възпитаници, които както винаги безрезервно ни подкрепят".


В специалностите "Администрация и управление", "Икономика", "Политически науки" и "Обществени комуникации и информационни науки" унивреситетът заема първото място и в категория "Престиж". Американският университет остава безапелационен лидер при всичките пет дисциплини по отношение на социално-битовите и административните услуги.


Българската рейтингова система на университетите има за цел да подпомогне потребителите на образователни услуги в избора им на университет. Тази година тя оцени 52 университета в България, които предлагат образование в различни специалности, групирани в професионални направления. Системата сравнява академичните дисциплини във висши учебни заведения, които имат акредитация в България, и определя рейтинга на академичните програми въз основа на повече от 100 показателя, включително преподаване и обучение, университетска среда, социално-битови и административни услуги, научни изследвания, престиж, кариерно развитие, реализация на пазара на труда и регионална ангажираност.


В текста като направления са използвани названията на специалностите в АУБ. Съответствието между тях и наименованието, използвано в рейтинговата система, вижте тук:


1. Бизнес администрация = Администрация и управление


2. Журналистика и масови комуникации = Обществени комуникации и информационни науки


3. Икономика = Икономика


4. АУБ предлага две специалности, които спадат към съответното направление. Специалностите са "Компютърни науки" и "Информационни системи" = Информатика и компютърни науки


5. АУБ предлага две специалности, които спадат към съответното направление. Специалностите са "Политически науки и международни отношения" и "Европеистика" = Политически науки

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK