Как SoftUni промени ИТ индустрията - интервю с Иван Ненков

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Как SoftUni промени ИТ индустрията - интервю с Иван Ненков


Съдържание от SoftUni

Иван Ненков е CEO и един от тримата основатели на СофтУни. Той е главна движеща
сила на редица ключови процеси - от управление на бизнес отношения, финансово
планиране, стратегическо развитие, до маркетинг, продуктово позициониране и редица
други. Той, заедно с другите двама основатели на СофтУни - Христо Тенчев и Светлин
Наков, стои зад изграждането на сериозна организационна структура, която днес наброява
близо 100 служители и огромна студентска общност, голяма част от която днес намира
успешна реализация в някои от най-перспективните съвременни области.
В следващите редове Иван Ненков ще сподели с нас отражението от работата на СофтУни
върху ИТ и дигиталната индустрия в България и някои от ключовите успехи на една вече
международна организация.


От стартъп до международна организация. Как постигнахте това?


- Успехът е част от комбинация на много комплексни фактори, но вярвам, че има 2 неизменни, които създават основата на всяка една успешна организация, която не просто се развива бързо, а се превръща в символ на своята сфера.


Ние сме организация, която има силно осъзната идеология от вярвания, ценности и принципи. Успяхме да съхраним нашата идеология непроменена през всички тези години, въпреки че организацията премина през много метаморфози в следствие на своя растеж и развитие. А истинският успех за нас е това, че вдъхнахме живот на тази идеология, предавайки я на всички в организацията, намирайки отражение във всичко, което правим - от нашите глобални политики и стратегии, до ежедневните ни действия и поведение на всеки един човек, който е част от екипа ни.


Въпреки, че съхранихме идеология си непроменена, всичко останало в организацията преминава през солидни етапи на развитие, последващи нашия растеж. Ние неспирно променяме нашата организационна структура и ролите в нея, нашите процеси и функции, нашите услуги и обучителни продукти, преследвайки едно безкрайно самоусъвършенстване, стремейки се не да станем по-добри от конкурентите си, а по-добри от самите нас, в сравнение с вчерашния ден.


Вярвам, че симбиозата от това да изградиш силна и осъзната идеология, в която истински вярваш, предавайки я на всеки човек в организацията, заедно с тази непрестанна надпревара със самите нас за развитие и самоусъвършенстване, ни направи това, което сме днес, и вярвам, че това ще е и ключът към всички предстоящи успехи.


Защо и как СофтУни се превърна в генератор на успешни млади хора?


- СофтУни следва неотлъчно своята мисия - да дава професия и работа на хиляди млади хора в сферата на IT и дигиталните технологии, превръщайки ги в професионалисти и бъдещи лидери, приближавайки България до определението - Силициева долина на Европа. Нашият фокус и действия винаги са били насочени в тази посока, развивайки обучителните ни програми, през които вече преминаха над 150 000 човека за последните 7 години, и работейки пряко с технологичните компании, създавайки този така необходим мост между образованието и бизнеса.


Все повече хора решават да се доверят на СофтУни за изграждането на своята квалификация, идвайки с надежда и мечти за успех и по-добро бъдеще, защото виждат резултатите, които постигат нашите възпитаници, развивайки се като успешни технологични и дигитални експерти и напредвайки бързо по своята кариерна стълбица. Тези резултати постигнахме вследствие на усилено усъвършенстване на нашите образователни продукти, ефективна обучителна методология и практики, пряка работа с индустрията и, разбира се, изключителните преподаватели, които предават своя безценен опит на студентите ни от първа ръка.


Как се промени ИТ пазара след появата на СофтУни? Как измервате успеха си?


- Гордеем се с това, че СофтУни се превърна в един от основните двигатели на растежа на софтуерната индустрия и дигиталната сфера в България. Вече почти не се среща компания от IT сектора в България, в която не работят специалисти, обучени при нас. Имаме примери на редица технологични компании, при които над 50% от заетите са кадри, идващи от СофтУни.Да вземем за пример програмата ни по софтуерно инженерство. Чрез нея СофтУни помага на студентите да се превърнат от напълно начинаещи в успешни реализирали се програмисти, а нейният принос към индустрията е впечатляващ. След преминаване през програмата, всяка година между 1000 и 1500 обучени младши програмисти се вливат в индустрията, като според нашите данни 97% от успешно завършилите се реализират в сферата на програмирането. В същото време, в софтуерната индустрия заетите са около 35 000 човека, а тя расте със средно 10-12% на година, т.е. с около 3500-4000 души. Ако вземем предвид тези данни, можем да заключим, че една трета от растежа на цялата софтуерната индустрия е пряко следствие на кадрите, които СофтУни подготвя и обучава.


Щастливи сме, че успяваме да постигнем значими резултати не само в сферата на софтуерното инженерство, но също така и в дигиталния маркетинг, както и в дизайна и криейтива, изграждайки цялостни професионални програми, които подготвят също толкова успешни дигитални маркетинг експерти, графични и уеб дизайнери, аниматори и 3D артисти и други.Развивайки цялата тази екосистема, изграждайки хиляди професионалисти във всички сфери на съвременните софтуерни и дигитални технологии, даваме нашият принос за една съвременна България, откриваща все повече перспективи за развитие пред младите хора.


Какво да очакваме от СофтУни в близкото бъдеще?


- Разбира се, продължаваме развитието в България, като за следващата година сме подготвили още по мащабни и разнообразни курсове и обучителни програми, от които ще могат да се възползват всички, желаещи да придобият реални практически умения в сфери като програмиране, изкусвен интелект, киберсигурност, системна администрация, дигитален маркетинг, графичен и уеб дизайн, и много други. Очакваме през нашите обучителни програми и курсове в рамките на 2021 да преминат над 50 000 човека, някои от които целящи да придобият професия и да стартират работа, а други - да надградят уменията си и да подобрят ефективността си в текущата си работа или да оптимизират усилията си в свой собствен бизнес.


Също така, нашият поглед в бъдещето е насочен към това да превърнем СофтУни в международна глобална организация, пренасяйки този толкова успешен обучителен модел в много други държави, носейки стойност не само на хилядите в България, но и на милиони по света. Вярваме, че тогава ще бъдем в позиция увеличим своя принос за развитието на Българската технологична индустрия още повече, привличайки погледа на нови организации и ключови инвеститори. Направихме първите успешни стъпки в тази посока още през 2019, а очакваме 2021ч. да е годината, в която СофтУни ще може да се нарече международна организация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK