Tри жени учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите

Съдържание от M3 Communications Group

Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни идеи на официална онлайн церемония днес със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и г-жа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката. Това е поредна година, в която трите дами подкрепят с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.


Стипендиите "За жените в науката" са едни от най-очакваните и престижни научни награди в България, които тази година празнуват своята 10-а годишнина. Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.


Tри жени учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите


Проектът, с който д-р Радослава Бекова впечатли журито на "За жените в науката" 2020 г., е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни - пластмасата. Това прави изследванията на д-р Бекова не само изключително актуални, но и от особено локално и регионално значение. Към момента тя е главен асистент в Института по океанология към БАН-Варна. Д-р Бекова е и първата носителка на стипендията "За жените в науката" с кариерна дейност в морската столица, като тя има спечелени и 2 високи отличия за научни постижения в областта на климатичните промени и рискове.


Tри жени учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите


Д-р Искра Колева е името на втората стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. Тя е способен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски". Проектът, с който д-р Колева печели стипендията "За жените в науката" за 2020 г., е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем. Към момента София се нарежда в топ 10 в света на градовете с най-мръсен въздух. Това прави научната дейност на д-р Колева от голямо локалнo значение и с висок потенциал за приложимост.


Tри жени учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите


Третата стипендиантка за 2020 г. е Любов Маринкова, която е невероятно талантлив астрофизик и е член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ "Св. Климент Охридски". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст заради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендията "За жените в науката", е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: "Защо и как се раждат звездите?". Въпрос с повишена трудност, който е обект на интерес и изследване от учени по цял свят.


Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 10-и юбилеен път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО - България. За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижите научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро.


От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29%* от изследователите в световен мащаб). През последните 22 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3100 жени учени в 117 държави.


"Изминалите 10 години бяха изключително успешни за програмата "За жените в науката" в България! 10 страхотни години на откриване, насърчаване и отдаване на заслуженото внимание на огромния талант на българските жени в науката! Досега инициативата е отличила 27 дами, 27 изумителни изследователски кариери и 27 научни проекта на световно ниво! Искам да благодаря на всички, които подкрепят каузата "За жените в науката" - кауза, която L'Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО - България и Софийският университет стартираха преди 10 години, за да постигнат равенство между половете в науката и да дадат на жените изследователи признанието, което заслужават. Вярвам, че 10 години по-късно можем с гордост да заявим, че сме една крачка по-близо до целта!" - каза Ваня Панайотова, генерален мениджър на L'Oréal България, по време на онлайн церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.


Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които г-жа Мария Спасова - заместник-председател на Националната комисия за ЮНЕСКО - България, Н. Пр. Флоранс Робин - Посланик на Франция в България, проф. Николай Витанов - заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".


Новото единадесето издание на "За жените в науката" предстои да започне след броени дни с отваряне на приема на кандидатури за 2021 г. в търсене на най-талантливите българки учени.Националната програма "За жените в науката"


Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal-ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.
Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal-ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.


Световната програма "За жените в науката"


Световната програма "За жените в науката" е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите "За жените в науката". Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата InternationalRisingTalents, както и национални и регионални стипендии. Програмата "За жените в науката" се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3100 жени от 117 държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK