Кои съставки да избягваме в зимната грижа за кожата

Съдържание от MAKEUP. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Грижата за кожата през зимата трябва да бъде добре обмислена и съобразена както с нуждите на епидермиса, така и със сухия въздух и студеното време навън. С грешната козметика може допълнително да утежните състоянието на лицето си и да влошите проблемите, вместо да ги поправите. Вижте кои са 4-те съставки, които трябва да избягваме през зимата според дерматолозите.


Кои съставки да избягваме в зимната грижа за кожата


1. Сапуни


Традиционните сапуни са изключително груби към кожата. Това се дължи на високото им pH, което се сблъсква с ниското pH на епидермиса - така те нарушават киселинността, при която кожата функционира най-добре. Освен това те могат да отстранят част от незаменимите липиди. Специалистите препоръчват тази зима да се откажете от козметиката, базирана на сапуни и да се насочите към такава с неутрално pH до леко киселинно.


2. Тежки аромати


Сухата кожа е по-чувствителна към ароматизирани продукти и те могат да предизвикат раздразнение. Заместете ги с козметика без аромат или такава със съвсем лек. Обръщайте внимание по-често на кремовете, предназначени за чувствителна кожа като тези тук: https://makeup.bg/brand/23957/, тъй като формулата им обикновено е съобразена с нуждите на лесно дразнимия епидермис и включва малко или никакви ароматизанти.


Кои съставки да избягваме в зимната грижа за кожата


3. Петролатум


Употребата на петролатум, известен още като вазелин, противно на очакванията е добре да се избягва. Комедогенната му формула наистина запечатва кожата и не допуска навлизането нито на въздух, нито на вода. Той не позволява на епидермиса да поема влага, а освен това лесно задържа мръсотия и себум, което създава повод за образуване на черни точки и пъпки.


4. Кортизон


Не попадайте в капана на кортизоновите продукти! Те могат да лекуват множество обриви и алергии, но само ако се използват краткосрочно (около 2 седмици). Дългосрочната им употреба води до привикване на кожата и спирането им е придружено от дълъг период (няколко седмици или месеци) на адаптиране отново към нормалното. Плюс това, през този период може да изпитате различни негативни реакции като акне, сухота и усещане за изгаряне. Кортизонът води до перманентно изтъняване на кожата, поради което тя губи колаген и е по-склонна към поява на признаци на стареене, както и спукани капиляри. Бъдете разумни и използвайте само леки кортизони върху лицето си, при това под наблюдението на медицински специалист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK