Престъпление без жертви ли е фалшифицирането на пари?

photo credit: National Geographic/Muck Media

photo credit: National Geographic/Muck MediaСъдържание от National Geographic. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Смелата и харизматична журналистка Мариана ван Зелер, популярна с разследванията си, посветени на престъпния свят, продължава своето приключение в дълбините на трафикантските мрежи и черните пазари в продукцията на National Geographic "Трафиканти с Мариана ван Зелер". Любопитството ѝ я мотивира да прекрачи граници, които други не смеят да доближат, в търсене на истината и в желанието си да разкрие човешкото лице на незаконните дейности, които генерират трилиони долари в сивата икономика, но в същината си остават непознати за нас.


Както споделя самата тя - "Хората не си дават сметка, че черните пазари са навсякъде около нас, скрити под носа ни. Това, което най-много ме впечатлява, е как най-обикновени хора, като вас и мен, биват въвличани в тези криминални светове."


photo credit: National Geographic/Muck Media

photo credit: National Geographic/Muck Media


Едно от разследванията ѝ, което ще можем да видим в поредицата този четвъртък, е посветено на фалшификаторите на пари. За да се срещне с изкусните гангстери, които правят и продават най-добрите фалшификати на американски долари в света, Мариана се впуска в дълбините на перуанския подземен свят. Междувременно тя научава, че много от фалшификаторските дейности се управляват от престъпни фамилии в Лима, които печелят цели състояния въпреки всички усилия за борбата с фалшифицирането от страна на американските Тайни служби и перуанската национална полиция.


На въпроса как Лима се е превърнала в дом на едни от най-големите фалшификатори в света, Мариана коментира: "Перуанците са едни от най-умелите майстори в цял свят. Те са невероятно сръчни и изключително креативни. Също така при тях съществува паралелна икономика, която се управлява със щатски долари, така че голяма част от размяната на пари се случва по улиците и то с помощта на американски долари. Така се е зародила тази мащабна индустрия за фалшиви щатски долари там."


photo credit: National Geographic/Muck Media

photo credit: National Geographic/Muck Media


На фона на трафикантските мрежи, които търгуват с оръжия и наркотици, фалшифицирането на пари изглежда като престъпление без преки жертви. Мариана обаче смята, че този черен пазар има много по-голямо отражение върху световните икономики отколкото си представяме.


За да представи темата от различни гледни точки, журналистката разговаря както с фалшификаторите на валута, така и с местни агенти от службите на реда. С нейна помощ ще станем свидетели на едно приключение с мисия до места, които рядко могат да бъдат видени, и ще надникнем зад завесата на криминалния свят.


Продукцията "Трафиканти с Мариана ван Зелер" се излъчва всеки четвъртък от 22 часа по National Geographic.


photo credit: National Geographic/Muck Media

photo credit: National Geographic/Muck Media


Ето какво можете да очаквате в следващите разследвания на Мариана ван Зелер:


ИЗМАМИ


Мариана се впуска в света на международните измами, за да разкрие механизмите им на действие и да се срещне с престъпниците, които са в сърцевината на тази процъфтяваща индустрия. Разследването я отвежда от улиците на Монтего Бей до лъскавите квартали на Тел Авив, докато преследва едни от най-големите телефонни, лотарийни и финансови измамници в света и открива защо американците са идеалните мишени.


СТЕРОИДИ


В ерата на социалните мрежи търсенето на незаконни стероиди е в разцвета си. Мариана се свързва с производители и потребители в опит да проумее суетата, несигурността и алчността, които движат този опасно нерегулиран черен пазар, генериращ милиарди долари.


ФЕНТАНИЛ


Фентанилът е катализаторът на най-смъртоносната наркокриза в американската история. Но по-малко разбран е начинът, по който наркотикът напълно е преобразил черния пазар. Мариана се отправя в търсене на новите босове, новите маршрути, новите рискове, както и на американските общности, които плащат цената на следващата вълна на фентанила.


СВОДНИЦИ


В едно поучително пътуване през родния ѝ щат Калифорния Мариана се внедрява сред сводници, жертви, полицаи под прикритие и частни следователи, за да вникне в грозния бизнес на незаконния секс в Америка. Как набират персонал сводниците? Как разсъждават? Откъде идва властта им? И докъде са готови да стигнат, за да заграбят своя дял от този черен пазар за милиарди долари?


ОРЪЖИЯ


Мариана разкрива смъртоносна верига за снабдяване на мексикански наркокартели с американски огнестрелни оръжия, която става катализатор за рекордни нива на насилие в Мексико. По време на пътешествието на Мариана ще станем свидетели на впечатляващ достъп до търговци на оръжия, контрабандисти, босове на картели и наемни убийци. Ситуацията става взривоопасна, когато синът на най-известния наркобос, Ел Чапо Гусман, е арестуван, а картелът, в който Мариана прониква, решава да се разбунтува по особено агресивен начин.


photo credit: National Geographic/Muck Media

photo credit: National Geographic/Muck Media

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK