Costa Coffee на 50 години

Costa Coffee на 50 години

© Кока-Кола ХБК БългарияСъдържание от Кока-Кола ХБК България

През 2021 Costa Coffee - един от най-вълнуващите и вдъхновяващи кафе брандове, отбелязва 50 години откакто вдъхновява света да обича доброто кафе и гледа напред към бъдещето. През тази година компанията споделя повече за произхода и историята си, кафе експертизата и плановете, слагайки в светлините на прожекторите прогресивния дух на братята Коста, който и до днес е движеща сила на компанията - от 1971 г. насам.
През 2021 г. Costa Coffee ще се доближи още повече до целта си да бъде кафе компанията номер 1 в света, а благодарение на 50-годишната си история, ще стане още близка с потребителите си, докато навлиза в нови пазари и платформи и поддържа връзката с тези, които вече познават и обичат качественото кафе.


На рождения ден на Costa Coffee - 19 февруари ви срещаме с Дженаро Пелича - Майстор на кафето на компанията, чийто език е застрахован за 10 млн. паунда.


Кое е любимото Ви кафе?


Аз съм пурист, що се отнася до кафето. Почти същото е като с италианската храна. Когато готвите вкусни тестени изделия, не можете да добавяте твърде много, не можете да създадете бъркотия, трябва да поддържате ястието просто на вкус и да се наслаждавате на всяка съставка. И при мен е същото с еспресото. Еспресото трябва да разкрие три различни слоя - крема, тяло и сърце. Поотделно те внасят сладост, аромат и горчивина, но заедно създават съвършено вкусна напитка питие, на която дълбоко се наслаждавам.


Когато бяхте малко дете, какъв мечтаехте да станете?


Една от първите ми мечти бе да стана футболист. Бях талантлив футболист като юноша, но нямах постоянство. И тогава станах много запален по инженерството, затова и следвах машиностроене в университета. Моята мечта по онова време беше да работя за Pirelli, италианския производител на гуми, и смятах, че моето инженерство ще ме отведе до Формула 1. Както можете да забележите, животът ми пое съвсем различен обрат към по-добро.


Кога започнахте кариерата си?


Тук навярно ще Ви изненадам - започнах кариерата си в Costa Coffee като временна работа и работа на непълен работен ден, но малко случайно и с малко късмет останах в бизнеса досега. Забавно е, че всички членове на семейството ми работеха в Costa Coffee - майка ми, баща ми, след това сестра ми и аз. Всичко се случваше по различно време и на различни места, но ние сме дълбоко свързани с марката.


Всичко започна с майка ми, която през 1983 г. работеше за Серджо и Бруно Коста. След това със сестра ми започнахме като баристи, работещи в магазините Costa Coffee, по онова време все още собственост на Серджо Коста. Когато завърших следването си в университета, реших да дам шанс на Costa Coffee за една пълна година, едва след която да взема решение къде ще ме отведе живота ми по-нататък. И извадих голям късмет да се присъединя в момента, когато компанията бе привлечена към откриването на нови магазини и бизнесът се разрастваше във вида, в който го познаваме днес.


Също така си струва да кажа, че семейството ми е в много близки приятелски отношения със семейство Коста. Синът на Бруно Коста ми беше кум на сватбата, така че създадохме истински връзки между двете семейства. Това ме накара да се почувствам отговорен да допринеса възможно най-много за растежа на компанията.


Изглежда като мисия, която расте с Costa Coffee и гарантира, че ще вкусваме едно и също качество на кафето независимо от мястото или страната.


Абсолютно и сте прави, че понякога го приемам лично - а може би не трябва, защото това не е моя работа. Но мисля, че съм длъжен да гарантирам, че това кафе наследство остава в рамките на компанията.


Кой или какво Ви мотивира най-силно във Вашата работа?


В моята работа това, което ме мотивира - особено сега, когато сме част от такава голяма глобална компания, - струва ми се, е да се уверя, че Costa Coffee остава вярна на това, което братята първи започнаха. Мисля, че това е много важно. Във всички комуникации, които имам с всички партньори на Кока-Кола по света, и по-специално сега, когато Кока-Кола ХБК е първата компания, която разширява марката в Европа, аз винаги говоря за нашите стандарти, уверявайки се, че наученото от мен може да бъде споделяно. И трябва да кажа, че действително го постигаме. Независимо от мястото, качеството и стандартите на Costa остават същите. В живота е много по-просто. Това, което ме мотивира, е семейството ми, това да гледам как порастват децата ми. Знаете ли, в момента приоритет номер едно са децата ми и това как мога да им помогна да се превърнат във възможно най-добрите хора.


Бихте ли могли да посочите най-интересните неща в работата си напоследък?


Това е лесно! Това са хората от всички краища на света, с които се срещам и си сътруднича. Набрали сме наистина голяма инерция при представянето на Costa и Mocha Italia във всички части на Системата на Кока-Кола по целия свят. Хората, които срещам от различни бизнес звена и партньори, са наистина невероятни. Виждате ли, в Costa Coffee, колкото и да се бяхме опитвали да станем глобални, останахме до голяма степен бизнес, ориентиран към Обединеното кралство. Но искрено чувствам как сега, повече от всякога, с истинския глобален обхват на Кока-Кола, съм изумен от международните хора, които срещам. Това е красиво, нeка отбележа.


Какъв е Вашият скрит талант?


Вярвам, че това не е скрит талант, а много упорита работа. Проведох първия си еспресо курс, когато започнах в пекарната в Ламберт през 1998-99 година. Едва тогава започнах да разбирам огромния спектър от вкусове, които се съдържат в кафето. Преди този ден това бе просто кафе за мен, както и за всички останали. Така че не съм роден с някакъв особен, различен или фино настроен вкус. Но тренирах много усилено и продължително в началото и продължавам да го правя и сега. Това ми позволи да отключа уменията, които имам в момента. Жените имат по-настроено възприятие по линия на предците ни. В праисторическите времена, за да може майката да предпази детето си от опасна храна, жените трябвало да развият по-прецизно настроен вкус. Заедно с това изследване от Йейлския университет установи, че жените всъщност имат повече вкусови рецептори на езика си. Около 35% от жените (и само 15% от мъжете) могат да се нарекат "супер дегустатори", което означава, че идентифицират вкусове като горчив, сладък и кисел по-силно от другите. Така че дегустацията е като много други умения. Трябва да сте в крак през цялото време.


Costa Coffee на 50 години

© Кока-Кола ХБК България


Чували сме, че дегустирате над 5000 чаши кафе годишно, вярно ли е?


Да, вярно е и мисля, че е много важно да разберете това в перспектива. Не бива да има човек, който да контролира това, особено що се отнася до вкуса. Просто защото съм човек и ще имам добри дни и лоши дни. Но след като се преместихме в Базилдън - там, където е Costa пекарната - в края на 2016 - началото на 2017 година, успяхме да създадем прекрасна лаборатория и да изградим фантастичен екип, екип от световна класа. Имаме Q-грейдъри, хора, които следват курсове и са напълно в крак с времето, а аз съм толкова добър, колкото и екипът, който имам. Знаете ли, всички дегустираме заедно, никога не е само един човек. И понякога трябва да приемете тяхната гледна точка, защото те са с малко по-различно позиционирана нагласа от моята.


Какви са критериите, според които решавате кое зърно е добре да бъде включено в 20-те зърна?


Казано накратко, критериите са едни и същи. Трябва да е най-доброто кафе, което парите могат да купят. Нашето разбиране е, че страхотното кафе има точния вкус за нашите потребители, както и точната цена. Постигаме успех с използването на тази стратегия. Бизнесът е изграден също така с отлично качество и устойчивост. Трябва да можете да произведете това в добри времена, но също и в лоши времена.


Някаква конкретна подготовка преди дегустация?


Ако имате много важна сесия за вкусване на чаши, трябва да бъдете особено внимателни какво ядете 2-3 денонощия преди това. Въпреки че сте наясно с това, което слагате в устата си в рамките на 21 минути, има някои неща като люти чушки и температура, които могат да причинят временни "щети", които могат да блокират вкуса ви в следващите 24 до 48 часа. Необходимо е да сте абсолютно разумни. Въпреки че съм голям любител на азиатската и индийската храна, трябва да бъда много внимателен.


Коя е най-голямата "грешка" на потребителя в кафе културата?


Не бих го нарекъл грешка, защото е нормално мнозинството да не са експерти по кафето. Създаването на култура около кафето е това, заради което ние, професионалистите, сме тук, за да помогнем на хората да се насладят на възможно най-доброто кафе. На Вашия въпрос: това, което някои хора правят, когато искат дълго кафе, е да прекаляват с екстракта в чашата. Например със същата порция, която използвате за приготвяне на еспресо, оставяте кафето да премине през гранулите и да се екстрахира за повече секунди. Моля, не опитвайте това! Просто защото ще извлече най-нежеланите вкусове от кафето. Най-добрият начин да имате по-дълго кафе или по-малко агресивно кафе всъщност е да добавите вода.


Каква беше първата Ви мисъл за Кока-Кола и придобиването на Costa Coffee?


Наистина вярвам, че това беше най-правилното за нас, мисля, че стигнахме до малко плато там, където бяхме и реално се нуждаехме от голяма компания като Кока-Кола, която да ни позволи действително да стигнем до места, до които не можехме да достигнем в състоянието, в което се намирахме. Много развълнуван и все така очакващ още повече възможности!


Колко важни са Rainforest Alliance (RFA) сертифицирането и работата, която Фондация Коста реализира за Вас?


Много-много важни. Правим всичко възможно, като си осигуряваме кафето по възможно най-отговорния начин. 100% RFA сертифицирането за нашите зърна означава, че ние допринасяме над и отвъд пазарната цена, за да защитаваме икономиката и околната среда на регионите, от които извършваме доставки. Що се отнася до Фондация Коста, разбира се, това е броят на училищата, които отворихме, броят на децата, които могат да ходят на училище и броят на учителите, на които е дала работа, но и повече - това, което не виждаме пряко във връзка с дейността на Фондацията, е образованието, което дава тя на някои от тези страни по начина, по който те действително се държат с жените, децата Фондацията дава образование на тези общности, за да гарантира, че има по-справедлив подход към децата и жените, което е изключително важно. Така че ние непрекъснато развиваме тези програми, за да сме сигурни, че даваме своя принос. Винаги има още и винаги търсим още.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK