Отражението на пандемията върху бизнеса и икономиката с Иван Ненков

Отражението на пандемията върху бизнеса и икономиката с Иван Ненков


Съдържание от SoftUni

Иван Ненков е CEO и един от тримата основатели на СофтУни. Той отговаря за редица ключови процеси - от управление на бизнес отношенията, финансово планиране и стратегическо развитие, до маркетинг, продуктово позициониране и други. Иван стои зад изграждането на сериозна организационна структура вътре в компанията, която днес включва близо 100 служители, и огромна общност от студенти, голяма част от които вече успешно са се реализирали в някои от най-перспективните области на 21 век.


В следващите редове Иван Ненков споделя професионалното си мнение за ключовите метаморфози, настъпили в бизнеса и икономиката, вследствие от настъпилата през 2020 г. пандемия.


2020 беше предизвикателна година за всички. Като професионалист, би ли споделил с нас своите виждания за ключовите промени, които пандемията нанесе на бизнеса и пазара като цяло?


Всички знаем, че непланираната ситуация, в която се озовахме, повлия на различните участници на пазара по различен начин, като някои изгубиха, а други спечелиха много. Физическите бизнеси, в чиито бизнес модел не е заложена онлайн алтернатива на продуктите и услугите, които предлагат, пострадаха най-значително. На другия полюс са онлайн бизнесите и най-вече тези от тях, които се конкурират с физическите такива. Тук се получиха най-съществените размествания на пазара. Масово хората, които преди бяха скептични към това да пазаруват онлайн или да използват различни онлайн услуги, вече не разполагаха с алтернатива и нямаха друг избор от това да се приспособят към новата среда и да променят своите потребителски навици. Ефектите от пандемията доведоха до трайни промени в поведението на потребителите, и тези, които не бяха подготвени, понесоха тежък удар. За други, пандемията се оказа златна възможност да разширят пазарните си дялове и да развият бизнеса си.


СофтУни е една от тези организации, които бяха подготвени да посрещнат новата реалност. Винаги сме вярвали в това, че СофтУни трябва да се развива като организация, която е двигател на промените и прогреса, и по-конкретно в нашия случай, повишаването на компетенциите на хората в сферата на новите технологии и развитието на дигиталните професии. В нашия обучителен модел са заложени новите технологии и възможностите за по-качествено и достъпно образование, които дават те. Въпреки, че дълги години наред СофтУни предлагаше възможността на своите студенти да се обучават присъствено, паралелно с това винаги сме развивали и нашия онлайн модел на обучение, който дава възможност на хората да учат от всяка една точка и по всяко време, без да бъдат ограничавани. По този начин ние бяхме напълно подготвени да посрещнем новите обстоятелства, в които се намираме, и не допуснахме прекъсване или спад в качеството на услугата, която създаваме.


Кои са основните инструменти, които бяха най-полезни за бизнеса и помогнаха на много компании да се развият въпреки ситуацията?


Имайки предвид, че ситуацията предложи голям шанс за бързо израстване на бизнесите, чиито услуги са ориентирани онлайн, ключово за тези бизнеси бе това да успеят да отговорят адекватно на повишения потребителски интерес и да скалират своята структура ефективно, но и устойчиво. Станахме свидетели на примери как редица платформи прекъсваха услугите си заради претоварване на сървърите. Тези, които успяха да се ориентират бързо в ситуацията, разполагаха с добре развита техническа инфраструктура и компетенциите да я надграждат, както и тези, които успяват да привличат качествени кадри с нужните им умения, успяха да се възползват максимално от възможността, която им се предостави с началото на извънредната обстановка.


В тази връзка, 2020 бе една предизвикателна, но много успешна година за СофтУни. Успяхме да отговорим на засиления интерес от страна на хората за развитие на техните дигитални компетенции и преквалификация в сферата на технологиите, разраствайки операциите си успешно и устойчиво с над 40%.


Каква е прогнозата ти за развитие на икономиката и в частност на ИТ сектора?


Както вече споменах, смятам, че пандемията ще си отиде рано или късно, но промените, които предизвика тя в начина ни на живот на професионалисти и потребители ще останат трайни. Бизнесите и хората бяха принудени да се приспособяват към изцяло нови условия, което промени значително техните навици и поведение, което разбира се оказва и ще продължи да оказва значително влияние върху развитието на различните сектори от икономиката.


Например, до скоро много малък процент от компаниите подлагаха на съмнение необходимостта да разполагат с физически офис, докато в момента си задават обратния въпрос - трябва ли им постоянен офис изобщо? В София по-голямата част от офис площите бяха заемани от IT компании, чиито служители вече повече от година работят от вкъщи - достатъчно време, за да преосмислят нуждата от това да разполагат с физическо пространство за работа.


В дългосрочен план, икономиката винаги ще се развива, защото тя е резултат от естествената нужда на човек да прогресира и да става по-добър. Човечеството е на такъв етап от развитието си, на който прогресът се свързва изцяло или в известна степен с развитието и използването на новите технологии, на които вече разчитаме за решаването на толкова много проблеми. Затова вярвам, че конкурентоспособността на икономиките ще зависи все повече от начина, по който държавата инвестира и развива своя технологичен потенциал. За щастие, в България разполагаме с много висок човешки потенциал що се отнася до развитието на новите технологии, а най-умния ход от страна на страната ни би бил да започне да разглежда ИТ сектора като стратегически важен за бъдещето на икономиката ни.


Какъв съвет би дал на хората и бизнеса във времена като настоящите? Кое е положителното, което можем да извлечем от тази така необичайна и трудна ситуация?


Извънредната обстановка ни доказа колко важно за нашето оцеляване и развитие е това да умеем да се приспособяваме и да бъдем достатъчно гъвкави в действията си, спрямо динамичната и променяща се среда. А това по какъв начин отговаряме на промените зависи до голяма степен от това какви умения и компетенции притежаваме и как ги използваме. Затова моят съвет към всички е да гледат на своите умения като на най-ценния актив, който притежават, да продължат да инвестират в него и да го развиват.


Радващо е, че това се осъзнава от все повече млади хора, които демонстрират активност и желание в това да развиват и надграждат своите компетенции. Успехът на СофтУни е доказателство и следствие от това. През различните професионални обучителни програми по програмиране, изкуствен интелект, системна администрация, киберсигурност, дигитален маркетинг, криейтив и други, са преминали вече близо 200 000 българи, някои идващи с цел да придобият професия от нулата или да се преквалифицират, а други просто да научат нещо ново и полезно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK