"Демократична България" с три ключови мерки за справяне с корона кризата

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

"Демократична България" с три ключови мерки за справяне с корона кризата


Съдържание от ПП Коалиция Демократична България

Централна тема от тук нататък е каква посока за излизане от кризата да избере България. Остро стои въпросът какво и как да се направи, за да се преведе страната през пандемията и икономиката да се възстанови максимално бързо. За целта е необходимо дългосрочно планиране, основаващо се на медицинските данни и доводи, ясна комуникация с обществото и икономическа помощ за засегнатите от ограниченията.


Сега България е на дъното в Европейския съюз по ниво на подкрепа за пострадалите бизнеси и техните служители, а сривът в заетостта е сред най-големите на континента. Да има


адекватна икономическа помощ и тя да достига навреме


до засегнатите хора и бизнеси е ключов фактор. В противен случай негативните икономически ефекти от кризата може да се окажат много дълготрайни.


Държавата незабавно да се откаже от някои свои вземания, да насочи по-голям ресурс и значително да намали забавянето и административната тежест при предоставяне на компенсациите, са част от мерките в плана, който предлага "Демократична България" . Сред предложенията са и мярка 90/10 за всички микро и малки предприятия, които са гръбнака на икономиката, както и 80/20 за средните предприятия. Според формацията е необходимо до края на 2021 г. да бъдат намалени с една трета осигуровките на служителите във всички малки и средни предприятия, а на работещите в секторите с административна забрана да се осигури незабавна финансова помощ в размер на 3 хил. лв. на човек. Финансовата обезпеченост по последната мярка се предвижда по Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната ще разполага с над 10 млрд. лева за възстановяване на икономиката.


"Парите трябва да излязат от чекмеджето на д-р Хаос и да стигнат до реално засегнатите", заяви съпредседателят на Демократична България и водач на листата в столичния 25 МИР Христо Иванов.


Втората основна задача на "Демократична България" е създаване на


масирана и ясна комуникационна кампания,


която да обясни на обществото ползата от спазването на основните предпазни мерки и от ваксините.


"Демократична България" с три ключови мерки за справяне с корона кризата


"Неоходима е целенасочена политика по убеждаване на хората, че е и в техен личен, и на цялото общество интерес повече хора да се ваксинират. Не се обявяваме за задължителни ваксини, а за разясняване на ползите от тях. Ваксинирането носи ползи не само в личен план, но и в обществен", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев, водач на листата в 26 МИР София-област.


Третата основна стъпка според "Демократична България" е спазване на


конкретен план за ваксинация


и най-вече - таргетиране на основни групи от обществото - работещите на първа линия като медици и учители, както и възрастните хора и тези с хронични заболявания. Ако учителите масово бяха ваксинирани, сега нямаше да се окажем в ситуация, в която стотици хиляди родители са в паника, защото децата им отново остават вкъщи.


Д-р Александър Симидчиев посочва, че ваксинацията е дългосрочното решение за по-бързо справяне с кризата. Добавя обаче и че управляващите не са действали по възможно най-добрия начин, залагайки основно на една ваксина при включването в общите поръчки на ЕС. "При доставките на ваксини нямаше план за управление на риска и се заложи предимно на една ваксина. Нямаше план Б какво да се прави, ако нещо непредвидено се случи с тази ваксина. Занапред е необходим по-балансиран подход за управление на риска", коментира Симидчиев.
Като експерт той оцени като напълно погрешни две действия при управлението на кризата в последните 7 седмици - отварянето на места, където хората могат да се срещат без предпазни макси, като ресторанти и фитнеси, както и спирането на ваксинацията.


"България върви с два пъти по-бавни темпове на ваксинация от съседните страни, това означава, че съседите ни ще се справят два пъти по бързо с пандемията. Това ще доведе до преки икономически загуби, защото туристическите компании няма да се поколебаят да зачеркнат страната ни, ако сме в червената зона през лятото", каза той.


Купуването и продаването на гласове е престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK