Детски конкурс за научнофантастичен разказ "Наука за деца"

Детски конкурс за научнофантастичен разказ "Наука за деца"


Съдържание от ЧОУ Izzi Science for Kids. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

До 24 май малки писатели от 2. до 5. клас могат да се включат в Детски конкурс за научнофантастичен разказ "Наука за деца"


Детският конкурс за научнофантастичен разказ "Наука за деца", организиран от ЧОУ Izzi Science for Kids, вече стартира. До 24 май 2021 г. всички малки писатели от 2. до 5. клас могат да участват в творческата надпревара. Те трябва да подготвят и изпратят кратък текст, в който да обрисуват свои вълнуващи фантастични светове и да разкрият познанията си по наука. Журито, в което влизат Юлия Спиридонова, Георги Тошев, Венелин Петков, Никола Каравасилев и София Гечева, очаква с интерес оригиналните истории на участниците.


Разказите могат да бъдат свързани с космоса, природата, животните и всичко в сферата на науката, което буди интереса на децата. Важно е в текстовете да бъдат включени научни факти, но сюжетът, героите, времето и мястото на действието са оставени изцяло на детската фантазия.


С организирането на конкурса ЧОУ Izzi Science for Kids има за цел да провокира децата да мечтаят и да разпали тяхното въображение по креативен начин. Разказите на научнофантастична тема трябва да са до 4000 знака. Срокът за изпращането им е до 24 май 2021 г. - Денят на българската просвета и култура. Резултатите и наградените участници ще бъдат обявени на 1 юни 2021 г., като за най-добрите малки писатели организаторите и техните партньори от "Музейко" са подготвили награди, подходящи за всеки млад учен.


Журито на конкурса за научнофантастичен разказ "Наука за деца" ще оценява както творческите идеи, проявеното въображение и старанието в подготовката на разказа, така и вплетените научни факти и нивото на езикова грамотност. За всичко това ще следят писателката Юлия Спиридонова, журналистът Георги Тошев, журналистът и преподавател по Global Perspectives Венелин Петков, учителят по физика Никола Каравасилев и преподавателят по български език и литература София Гечева.


Юлия Спиридонова е позната на всички малки читатели като автор на едни от любимите им книжки - "Тина и половина", "Бъди ми приятел", "Боби и тайните агенти на Дядо Коледа". Тя многократно е номинирана за най-голямата награда за детска литература в света - Мемориалната награда "Астрид Линдгрен". Георги Тошев е от популярните личности, които винаги имат нови истории за разказване.


Благодарение на многобройните си пътувания по света той е натрупал огромен опит и познания за различни култури, като за него сред най-важните неща е всички, най-вече децата, да се водят от вроденото си любопитство. Венелин Петков, чийто професионален път също го отвежда на вълнуващи места по света, цени добрия лексикален подбор. В момента като учител в Izzi Science for Kids той се стреми да изгради у децата критично мислене и да ги научи как да се аргументират убедително.


Учителите от ЧОУ Izzi Science for Kids Никола Каравасилев и София Гечева допълват журито на конкурса за научнофантастичен разказ "Наука за деца". Никола Каравасилев, освен преподавател по физика, е и ръководител на международни отбори на България по астрофизика и астрономия. Като ценител на добрата литература, София Гечева се стреми да развива желанието на децата да четат и да ги вдъхнови самите те да влязат в ролята на писатели.


Подробности за конкурса и как да се регистрирате за участие можете да видите тук - https://izzi.academy/konkurs-za-razkaz-nauka-za-deca/

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK