A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа

A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа


Съдържание от A1. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

А1 България, част от А1 Group, избра Nokia за основен доставчик на оборудване за своята радиомрежа за достъп (RAN) в страната, включително за 5G. Nokia осигурява на A1 оборудване тип AirScale, което вече предлага на бизнес и частните клиенти супербърз широколентов достъп до интернет с много ниско времезакъснение. Сделката е естествено продължение на дългогодишното партньорство между А1 и Nokia. А1 България е първият оператор в света, който проведе изпитания с новото поколение решение Compact Active Antennas (активни антени), което дава уникални възможности за разширяване на покритието, подобряване на качеството на услугите и ефективността им, както и оптимизиране на използваното физическо пространство.


A1 използва новото поколение активни антени на Nokia в София за своята 2G, 3G и 4G мрежа. Активните антени съчетават най-добрите технологии по отношение на безжичното предаване на данни и антени, за да повишат ефективността на радиоразпръскването, капацитета на базовата станция и обхвата на сигнала. Освен това активните антени на Nokia са енергийно ефективни и компактни, което позволява по-лесно инсталиране, особено в гъстонаселените градски зони.


A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа


Технологията беше използвана от А1 по време на старта от Световната купа по ски, който се проведе в Банско по-рано тази година, и на няколко локации в София. На събитието в Банско А1 използва активни антени и технологията Massive Multiple Input Multiple Output (mMIMO), за да предложи на посетителите на курорта скорости на сваляне на информацията от над 1 Gbps.


A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа

"А1 тепърва започва да показва ползите от 5G на нашите клиенти и се радваме от възможността да работим с Nokia, за да увеличаваме допълнително нашите възможности. Nokia отдавна е наш стратегически партньор и тяхната технология вече ни помогна да предложим първокласна 4G мрежа, а сега заедно изграждаме и следващото поколение мрежа, която ще осигури по-добър широколентов достъп. Очакват ни много интересни години, в които ще създаваме нови решения, с които да отговорим на нуждите на клиентите - като започнем от смесените (Non-standalone - NSA) мрежи и по-късно преминем към частни мрежи, ултра ниско времезакъснение и масирана комуникация между машини", каза Тодор Ташев, старши директор "Мрежа и услуги" в А1 България.


"За нас е чест, че бяхме избрани от A1 България за техен партньор при изграждането на националната им 5G мрежа, която използва нашето решение за радиомрежа за достъп AirScale 5G. Като дългогодишен партньор на А1, ние сме решени да осигурим най-добрите услуги за техните клиенти", коментира Петер Вуковиц, вицепрезидент "Мобилни мрежи" за Европа, Nokia.


5G мрежата на А1 функционира повече от половин година в България. Портфолиото на Nokia за 5G радиомрежа се използва за внедряването на най-голямата 5G мрежа в страната, която осигурява гигабитови скорости при сваляне на информация и ниско времезакъснение. А1 България бързо разширява своята 5G мрежа и прави технологията масово достъпна, така че клиентите да могат да се възползват от всичките ѝ предимства. Телекомът предлага 5G услуги в над 75 града и курорта, с което осигурява покритие на открито за 50% от населението на страната.За Nokia


Ние създаваме технологии, които помагат на света да остане свързан.


Като доказан партньор за изграждането на мрежи от критична важност, ние сме отдадени на иновациите и технологичното лидерството при мобилните, фиксираните и облачните мрежи. Ние генерираме стойност с нашата интелектуална собственост и дългогодишни изследвания, провеждани от многократно награждаваните офиси на Nokia Bell Labs.


Ние спазваме най-високите стандарти за честност, почтеност и сигурност. Само по този начин можем да използваме нашите възможности, за да създадем един по-продуктивен, устойчив и достъпен за всички свят.А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения на над 4,8 милиона клиенти. През 2020 г. A1 България отчита приходи от 513,8 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 192,4 млн. евро

.


A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 27 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия. Приходите на A1 Group за 2020 година са 4,55 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,58 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil - един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK