Да се грижиш за опазване на климата, докато пазаруваш: Lidl е първият ритейлър с климатично неутрални продукти у нас

Да се грижиш за опазване на климата, докато пазаруваш: Lidl е първият ритейлър с климатично неутрални продукти у нас


Съдържание от Лидл България

Лидл България е първата голяма верига магазини в страната, която представя на пазара хранителни климатично неутрални продукти. По този начин компанията предоставя на клиентите си възможност активно да допринасят в борбата с глобалното затопляне, като правят устойчив избор, докато пазаруват. Новата гама продукти е една от мерките, които ритейлърът предприема на глобално ниво във връзка с новата си стратегия за опазване на климата.


Климатично неутралните продукти под собствената марка Vemondo могат да бъдат намерени във всички магазини на Lidl в периода 26.07 - 8.08. Те включват вегански и вегетариански хранителни продукти, щадящи околната среда. Генерираните въглеродни емисии от тяхното култивиране, производство и транспорт са компенсирани от Lidl чрез подпомагане на признати и сертифицирани по международни стандарти проекти за опазване на климата, биоразнообразието и ресурсите.


"Климатичните промени са сериозна заплаха за човечеството и изискват действия на всички нива в обществото. С климатично неутралните продукти собствена марка даваме една устойчива алтернатива за нашето по-добро утре. Тази стъпка е част от научно обоснованите мерки, заложени в климатичната стратегия, която обявихме само преди две седмици. По този начин затвърждаваме нашия ангажимент като отговорна компания да си поставяме амбициозни цели във всички аспекти на нашия бизнес - от процесите и проектите до предлагането на продукти, щадящи околната среда", каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.


Освен допринасящи за опазване на околната среда, климатично неутралните продукти Vemondo са и качествена хранителна алтернатива за веганите и вегетарианците и са подходяща разтоварваща храна за любителите на месо. Потребителите, които тази седмица пазаруват в магазините на Lidl могат да закупят вегански колбас, три вида вегански бисквити, веганска соева напитка или веган хапки. Lidl предлага и веган песто, което може да се комбинира с различни салати и сосове. Или да се добави към веганската прясна паста, която се предлага в три разновидности.


Сред новите продукти има и вегански пръчици с доматен дип или панирани, а също и веганска пица, предварително запечена на каменна пещ, както и неустоими веган фалафели. Кремовете за мазане с тофу и био веган пастетите са подходящи за старт на деня или за лека следобедна закуска. А веганския цеден йогурт с плодове, както и ваниловия сладолед са едни от най-новите десертни избори, които да освежат лятото.
Предстои компанията да анализира допълнителните възможности в дългосрочен план за избягване, намаляване и компенсиране на въглеродните емисии във веригата на доставки, така че в бъдеще да предложи още климатично неутрални продукти. Те ще станат част от устойчивия асортимент на Lidl, заедно със сериите продукти като органичните и сертифицирани FairTrade шоколадови изделия от отговорно отглеждано какао, заместителите на месо и регионалните продукти.


Климатична стратегия на Lidl


Присъствието на устойчиви продукти в асортимента на веригата е част от цялостната стратегия за климата, която Lidl обяви за всички пазари на международно ниво. Тя се основава на научната методология на инициативата Science Based Targets (SBTi) - глобален стандарт за корпоративни действия в областта на нисковъглеродната икономика. С въвеждането й Lidl се ангажира до 2030 г. да намали емисиите си във всички страни с 80% спрямо 2019 г. Като част от стратегията компанията ще създава и стимули за доставчиците, с които да ги мотивира да намалят произведените от тях вредни емисии. В допълнение на това, Lidl ще изисква доставчиците, отговорни за 75% от тях с обхват на степен 3, да определят и собствени климатични цели, които да бъдат в съответствие със Science Based Targets и които да бъдат изпълнени до 2026 г.
Амбициозните мерки ще бъдат реализирани чрез работа в три основни насоки - избягване генерирането на емисии на парникови газове, тяхното намаляване там, където не могат да бъдат напълно елиминирани и като последна алтернатива - компенсиране (офсет) на произведените емисии чрез подпомагане на глобално значими проекти, насочени към опазване на климата.


За Лидл България


Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 107 магазина в 50 града и над 3000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK