БАКБ с 32 % ръст на печалбата

БАКБ с 32 % ръст на печалбата

© БАКБСъдържание от БАКБ

Банката продължава да разширява кредитния си портфейл, като се фокусира върху дела от кредити на физически лица и МСП. Доброто позициониране на БАКБ е довело до много добри търговски резултати и тя вече заема девета позиция в ТОП 10 на банковата система в сегмента на ипотечното кредитиране на граждани. Постигнатото увеличение на портфейла от 13.74 % за едногодишен период е почти два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател ( 7.09 %).


Спестяванията на граждани и фирми нарастват с 21.01 % и в двата сегмента, отчитайки по-добри резултати от тези на банковата система, която отбелязва 11.70 % годишен ръст в привлечените средства.


В края на юни БАКБ отчита увеличение с 10.49 % на нетните приходи от лихви, въпреки силно стеснените лихвени маржове. Резултатът се откроява на фона на средните нива за банковия пазар 2.96 % и се дължи основно на приходите от лихви, които нарастват с 6.74 % до 25.028 млн. лева. Принос за добрите резултати има и постигнатия спад на цената на финансиране, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с -17.16 % до 2.636 млн. лева.


БАКБ преодолява негативните последици вследствие на пандемията от COVID-19 и отчита сериозен ръст в транзакциите на потребителите в резултат на възстановената активност и привлечените нови клиенти. Нетният доход от такси и комисионни през второто тримесечие на годината е повишен с 18.93 % , сравнен със същия период на 2020 год.


Нетната печалба на БАКБ е в размер на 8.204 млн. лева след данъчно облагане. Данните показват впечатляващ ръст от 31.92 %, спрямо аналогичния период на миналата година, независимо от отчетените по-високи кредитни обезценки. Банката постига по-добра ефективност, като успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи, въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции. Това се дължи преди всичко на технологичните иновации, новите дигитални продукти и автоматизирането на процесите по обслужване на клиенти.


Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и показва ръст от 3.07% спрямо второто тримесечие на 2020 г.


Добрите резултати на банката през последните години са гаранция за устойчивото развитие на БАКБ и създаване на дългосрочна стойност за всички заинтересовани страни.
Пълните отчети на БАКБ АД, както и доклад на ръководството са налични на корпоративния сайт на банката https://www.bacb.bg/bg/za-investitori в секция "Връзка с инвеститорите".


БАКБ с 32 % ръст на печалбата

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK