Последователните действия за развитие на младите таланти са дългосрочна инвестиция, която дава резултати

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Последователните действия за развитие на младите таланти са дългосрочна инвестиция, която дава резултати


Съдържание от Kaufland. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Мила Вълкова, старши ръководител "Подбор и работодателска марка" в "Kaufland България", разказва за стремежа на компанията за развиването на собствените й таланти, както и за отношението й към изграждане на среда от бъдещи лидери, предприемачи, новатори и образовани, работещи хора у нас.


Как "Kaufland България" търси и подкрепя младите таланти в България и каква е мисията на голямата компания в тази насока?
Темата за кариерното развитие на младите хора в страната е в нашия дневен ред години наред и сме инициатори на редица кариерни програми за младежи. Ще дам няколко примера.
От 2018 година приемаме за обучение и практика т.нар. дуални ученици, които редом със завършването на средното си образование в рамките на учебната година придобиват професионални умения в реална работна среда с помощта на нашите експерти и специалисти в магазините на Kaufland. Общо 40 са учениците, които през 2020/2021 учебна година се включиха в такава програма. Плановете за предстоящата включват участието на нови ученици от София и Перник, като в следващите стъпки ще обхванем и Варна, Велико Търново, Русе.
Наша инициатива, разработена за летните ваканционни месеци на учениците, е практикантската ни програма. Вече пет години между 70 и 100 ученици преминават през нея. Този месец посрещаме 29 ученици в 11 и 12 клас, които са навършили 18 години, в 12 хипермаркета в 9 български града: София, Кюстендил, Пловдив, Казанлък, Хасково, Димитровград, Сливен, Ямбол, Добрич.
От 2020 г. стартирахме и поредица безплатни онлайн семинари под името We Know, You Grow, които целят да запознаят отблизо младежи с работата в сектора за модерна търговия и да им дадат практически съвети за подобряване на техните личностни и професионални качества.
За трета година провеждаме и най-големия проект за развитие на млади таланти "Управители на бъдещето" - 12-месечна програма за младежи с малък или без професионален опит, които могат да стартират едногодишно обучение в компанията. По време на обучението те преминават през различни структури и отдели, след което се назначават на експертна или ръководна позиция. През периода на обучение по програмата те са на постоянен трудов договор и атрактивно заплащане.


"Kaufland България" показва ангажираност в редица партньорски програми, които са насочени към развитие на образование, предприемачество и иновации за младежи. С какъв хоризонт и с какви мотиви компанията застава зад подобни идеи?
Да, откровено можем да се гордеем с нашата насоченост, особено активно през последните две години, към иницииране на сътрудничество и диалог с много организации, работещи за развитието и подкрепата на младежите в България. Стремим се да запазим дълготрайни и устойчиви партньорства с образователни институции, университети, както и да участваме във форуми и събития на медии, организации от неправителствения сектор, агенции, посветени на темата за образованието, иновациите, зелените инициативи. Дългосрочната ни цел е да подпомогнем създаването на среда, в която да се изграждат бъдещите лидери у нас.
А като един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6500 души отговаряме на актуалните търсения и даваме разнообразни възможности за реализация на хора с различен опит и образование, които да се включат в екипа ни. Kaufland оперира в огромен мащаб и обединява много бизнеси в един. В този смисъл професионалисти от почти всяка сфера на дейност намират възможности при нас - търговия, продажби, маркетинг, човешки ресурси, информационни технологии, строителство, финанси и счетоводство и други.
Нашите партниращи институции и организации са много. Сред тях са Аграрен университет - Пловдив, УНСС, Софийски университет, "Тийноватор", Junior Achievement, Софийски фестивал на науката, "Музейко", Panda Labs на WWF, Bulgaria Wants You и други.
Вярваме, че последователните ни усилия и действия, насочени към младите таланти, дават резултати. Пример за това е подобрението в оценката, която получихме в станалото традиционно през последните години сред студентската аудитория проучване Graduate Survey, според което спрямо предходната 2020 г. ние сме се придвижили със 17 места по-нагоре в класацията на най-желаните от българските младежи работодатели. Компанията ни се нареди сред най-предпочитаните работодатели в страната и в проучването на "ManpowerGroup България", допитало се до над 350 български студенти в периода февруари - април 2021 г. за очакванията, нуждите и нагласите на младите таланти към работодателите в страната.


Имате ли и други взаимодействия със студентската и младежката общност и по каква линия са те?
Да, стремим се да обхванем тази голяма общност в цялата страна чрез присъствието на всички кариерни изложения и базар на професиите, които се организират през годината. Успоредно с това тази година активно се включваме и в проектите на Talent Club BG - иновативна платформа, предлагаща кариерни възможности, стажове, студентски събития, инициативи и личен контакт с желани работодатели за студенти и хора, които сега започват професионалния си път. Гордеем се, че сме един от най-активните корпоративни партньори на платформата и участваме във всичките й събития от поредицата Online Career MeetUp през 2021 - с лекции, презентации и дискусии по важни за студентите теми. През месец юни се състоя и връчването на наградите в конкурса "Талант на годината", организиран от Клуба на талантите в България и агенция To The Top, където бяхме част от журито, излъчило студенти победители в 9 категории. "Kaufland България" е един от най-дейните партньори на организацията и има традиции в подкрепа на кариерни събития и конкурси, които клубът организира в подкрепа на младите и професионално прохождащи хора в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK