България

Източник: ЦИК към 12 ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Надзорът няма да спира търговията с акции на "Мостстрой"

Комисията за финансов надзор не вижда основание да започне административно производство срещу "Мостстрой" АД, насочено към спирането на търговията с финансовите инструменти, издадени от дружеството, се казва в съобщение на сайта на институцията. Аргументите на регулатора са, че дружеството навреме е разкрило вътрешната информация за подадените молби за откриване на производство по несъстоятелност.
Закон
В мотивите на КФН се казва, че дружеството е разкрило пред инвеститорите информацията веднага, затова няма нарушение на изискванията на Закона за предотвратяване на злоупотребите с финансови инструменти (ЗПЗФИ). Евентуалното спиране на търговията с ценни книжа на "Мостстрой" няма да позволи на акционерите в публичното дружество да се разпоредят с книжата и ще накърни техните интереси, се казва в съобщението на КФН. Според регулатора не са били нарушени и интересите на инвеститорите, тъй като информацията е разкрита след края на търговската сесия на 6 октомври и всеки е имал време да направи преценка до началото на търговията на следващия ден. "В конкретния случай понижението на цената на акциите на "Мостстрой" АД е напълно закономерно и КФН не трябва да въздейства на подобни процеси, мотивира се надзорът.КФН може да разследва дали неплатежоспособността се дължи на неправомерни действия от управляващите, дали е разкрита навреме информация и налице ли е търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара на финансови инструменти. От надзора уточняват, че вече се извършва проверка по случая и е изискана информация от Централния депозитар и от публичното дружество.


Казусът
Финансовият регулатор все още разследва намаленото участие на "Холдинг Пътища" в "Пътностроителна техника" АД, "Видапътстрой" АД и "Пътинженеринг-М" АД. Резултати от започналата проверка все още няма. Това обаче доведе до разпродажби по позицията на "Холдинг Пътища", като от разводняването на капитала на трите дъщерни дружества до момента книжата на холдинга са заличили 63.8% от стойността си.


Запорирани са и сметки на "Холдинг Пътища"
Всички сметки на "Холдинг Пътища" и на още 4 фирми, в които собственик е бизнесменът Васил Божков, са запорирани от поне 4 частни съдебни изпълнители, съобщи darikfinance.bg. Само при двама от съдебните изпълнители сумите са за над 70 млн. лв.Причина за запора върху сметките на "Холдинг Пътища" са задълженията от около 4 млн. EUR към "Интерлийз" ЕАД. За тази сума има образувано дело за обезпечение. Въпросната сума не включва дължимите и неизплатени вноски по взетите машини за пътно строителство, за които от "Мостстрой" искат обявяване в несъстоятелност. "Интерлийз" е в групата на Националната банка на Гърция, която е собственик и на ОББ. По неофициална информация задълженията на компании, свързани с Васил Божков, дължат на трезора около 100 млн. EUR."Мостстрой" поиска обявяване в несъстоятелност именно заради невъзможност да изплаща кредити към ОББ и "Интерлийз".


Капитализацията на "Холдинг Пътища" и "Мостстрой" се понижи с над 18 млн. лв.


Разпродажбата на акции при двете компании позатихна в петък


Само за два дни "Холдинг Пътища" АД и "Мостстрой" АД изтриха общо 18.13 млн. лв. от пазарната си капитализация. Двата дни след съобщението за искана несъстоятелност от "Мостстрой" доведоха до панически разпродажби на акции. Търговските сесии на 7 и 8 октомври доведоха до 10.8 спад на пазарната оценка на "Холдинг Пътища" до 16.5 млн. лв. Капитализацията на "Мостстрой" изтри 7.4 млн. лв. и се срина до 997.9 хил. лв.
Срив
В деня след съобщението за подадена молба с искане за несъстоятелност от "Мостстрой" книжата на дружеството се срутиха до 0.181 лв. за акция, след като изтриха 87.93% от стойността си. В последния ден от миналата седмица спадът на книжата се укроти и те загубиха едва 1.1% до 0.179 лв. за акция. В 53 сделки бяха прехвърлени 50 830 лота.Понижението на седмична база достигна 88.53%, а от началото на 2010 г. книжата на "Мостстрой" са заличили 95.1% от стойността си.


Размиване
Разпродажбите по позицията на "Холдинг Пътища" също се засилиха след новините около "Мостстрой". В последните два дни на миналата седмица книжата на холдинга се сринаха с 39.5% до 0.538 лв. за акция. Четвъртък донесе 32.39% понижение, а в петък книжата намалиха цената си с още 10.48%.Пониженията за акциите на "Холдинг Пътища" започнаха след 16 септември, когато компанията обяви, че вече не е мажоритарен собственик в три основни дружества. Тези сделки дори накараха КФН да се самосезира и да започне разследване. От 16 септември до 8 октомври капитализацията на дружеството е намаляла с 63.8%, а от началото на годината книжата са загубили 76.3% от стойността си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK