Минната индустрия направи Цоло Вутов номер 1 в България

Цоло Вутов (61 г.) е управител и собственик на 50% (заедно със Снежана Вутова) от "Геотехмин" ООД. Започва кариерата си като геодезист в меднообогатителния комбинат "Елаците" веднага след като завършва през 1976 г. Минно-геоложкия институт в София. През 1981 г. вече е заместник-директор на дружеството. След това няколко години се занимава с научна дейност в изследователския и проектантски институт в областта на рудодобива НИПРОРУДА. В началото на 90-те заедно с още двама свои колеги минни инженери основава "Геотехмин". Днес негови съдружници са Eлена Стоянова и Виктория Тодорова - съпругата и дъщерята на Величко Стоянов, който е един от основателите.


Бизнесът, който през последните години носи все по-големи приходи в групата, е строителството. "Геотехмин" е вписана в регистър на Камарата на строителите по всички групи строежи, като дейностите се осъществят от шест строителни компании с различна специализация. Най-значимите проекти са изграждането на ветростанция 9 от софийското метро, две от малките ВЕЦ от каската "Среден Искър", пречиствателните станции на ТЕЦ "Марица Изток 3" и др.


От 2006 г. насам чрез "Елаците Мед" Вутов приватизира и редица общински фирми за пътно поддържане в страната, сред които е и столичната компания "Пътно поддържане". Отделно той купи за 29 млн. лв. и "Пътища и съоръжения"-София. През 2008 г. придобива и столичното "Улично осветление" ЕАД, както и СКГТ "Трансремонтстрой" АД - общинската фирма, която извършва строително-монтажните работи по трамвайните трасета.
Историята на бизнеса"Геотехмин" отчита 104 млн. лв. печалба за 2009 г.


"Геотехмин" е създадена в началото на 90-те години като фирма за инженерингови и консултантски услуги в минната промишленост. Днес е група от над 20 дружества от пет различни бизнеса - минна индустрия, строителство, инфраструктура, околна среда и недвижими имоти. Приходите на компанията за 2009 г. са над 400 млн. лв., а печалбата е 104 млн. лв. Общият брой на служителите, които работят в компаниите на групата, е 4200.Най-голямото дружество в групата е "Елаците Мед", създадено след приватизацията на меднообогатителния комбинат "Елаците". През 2000 г. държавната компания е приватизирана от "Геотехмин" с финансовата помощ на "Юнион миниер" (сега "Аурубис"), наскоро закупил медната рафинерия в Пирдоп."Елаците Мед" експлоатира мина "Елаците" - най-големия открит рудник за добив на мед и злато в България. В годините преди кризата добивът на руда достига 13 млн. тона годишно, от която се извличат 42 хил. тона мед, 1.6 тона злато и 5.5 тона сребро. Приходите от продажбата им през 2008 г. достигат 366 млн. лв. Продажбите на "Елаците Мед" заедно с другите две компании за добив на метална руда в България - "Асарел Медет" и "Челопеч майнинг", формират 6% от брутния вътрешен продукт на България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK