Мистерия с меморандум

Меморандумът за изграждането на АЕЦ "Белене", който беше подписан между България и Русия на 30 ноември, не е писан в икономическото министерство. В данните на документа, който първоначално беше публикуван на сайта на министерството във формат Word, сочат, че е писан от Мария Бижева. Проверка в Търговския регистър показва, че тя е свързана с енергийния бизнесмен Богомил Манчев. За това пръв съобщи на сайта си журналистът Атанас Чобанов. От икономическото министерство потвърдиха, че Бижева не работи при тях и че документът е писан от руската страна, но в него изцяло са залегнали и българските предложения.


Дяволът в детайлите
Часове след като беше обявено подписването на Меморандума между България и Русия за проектна компания за АЕЦ "Белене", на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се появи и самият текст на меморандума. Документът, подписан от Сергей Кириенко от "Росатом" и Красимир Първанов от НЕК, бе предоставен за сваляне в Word файл със заглавие Final 2 edited biateral.doc.Интерес предизвиква метаинформацията за файла. Вместо реквизитите на МИЕТ, които се предполага, че ще стоят под важен междудържавен меморандум,  като автор излиза Maria Bizheva, а в полето за компания стои ANG. Метазаглавието на документа е TITAN Mine Mouth Power Plant. Последната редакция на документа е на 30 ноември в 21 часа. Няколко часа след публикацията на документа той беше премахнат от сайта на министерството и заменен с PDF файл, съдържащ меморандума.


Накъде водят връзките
В Търговския регистър единствено Мария Бижева Славова има отношение с енергетиката. Тя е била съсобственик с 50% във фирмата "ЕВРО ЛИГАЛ ГРУП" ООД. Неин съдружник е Румен Манолов, който е и управител на фирмата. В началото на януари 2009 г. Румен Манолов придобива нейните акции и тя излиза от фирмата. Манолов от своя страна е в борда на фирмата "Електромет", чийто изпълнителен директор е бизнесменът Богомил Манчев - директор на "Риск инженеринг", която заедно с "Парсънс" е архитект-инженер на АЕЦ "Белене" (виж карето).
Проверка на в. "Пари" установи, че в регистрите на служителите на НЕК и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не присъства нито Мария Бижева, нито Мария Бижева Славова. Богомил Манчев обаче потвърди, че двамата се познават. Той я квалифицира като изключително добър юрист, работил по множество международни проекти.


Оправдание с недоглеждане
Официалният отговор на МИЕТ по случая е: "Възможно е при изготвянето на документа посочената фирма да е ползвана като консултант от руската страна. В публикувания текст на меморандума изцяло са залегнали предложенията и условията на българската страна, които са изтъкнати в хода на разговорите. Считаме за пропуск от страна на техническите лица от българска страна, че в инициализацията на документа са останали тези данни." Историята оставя след себе си въпроси и съмнения - кой точно е подготвил подписания меморандум и допустимо ли е свързани лица с фирма, пряко заинтересована от изграждането на АЕЦ "Белене", да пишат междудържавни документи. Засега държавата не дава задоволителен отговор.


ВизиткаБогомил Манчев и АЕЦ "Белене"


Богомил Манчев е председател на Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Собственик и управител е на енергийната компания "Риск инженеринг". Манчев е изпълнителен директор и на "Джи Си Ар" ООД, фирмата подизпълнител на архитект-инженера по проекта АЕЦ "Белене" - Parsons. Самият Манчев пък е един от идеолозите и е сред най-големите защитници на изграждането на централата. Упрекван е за разходите по разрушаването на старата конструкция на АЕЦ "Белене" и контактите му с Георги Първанов и Румен Овчаров.Богомил Манчев е на 30-о място в класацията на в. "Пари" "100-те най-богати българи", която вече е на пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK