"Топлофикация-София" форсира събирането на дългове

Топлофикация-София" ЕАД има план за ускорено събиране на задълженията от абонатите си, който включва завеждане на съдебни дела срещу некоректни ползватели, индивидуална работа с длъжниците за търсене на решение извън съда и подписване на индивидуални споразумения за разсрочено плащане, съобщиха от компанията.


СъбираемостВ резултат през последния месец се отчита значителен ръст на събираемостта, като към 4 януари 2011 г. 47% от всички абонати са без задължения към дружеството. 19% от клиентите имат до две просрочени сметки, 16% от абонатите са с неизплатени от 2 до 12 месечни сметки, а 18% от потребителите имат повече от 12 просрочени месечни сметки. В последната година "Топлофикация-София" ЕАД е завело над 8000 дела и по съдебен ред са събрани близо 14 млн. лв. Общо "Топлофикация-София" ЕАД има образувани над 50 хил. граждански изпълнителни дела за обща сума 120 млн. лв. Само през 2010 г. са сключени около 2300 споразумения за дългове от около 6 млн. лв."Длъжни сме да уведомим всички потребители, че "Топлофикация-София" ЕАД работи усилено за стартиране на съдебни процедури срещу всички некоректни абонати. Така оттук нататък няма да се допусне преминаване в хипотеза на погасителна давност и не е редно хората да разчитат, че старите им задължения автоматично ще изчезнат", коментира Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на "Топлофикация-София" ЕАД.Законови промениКато допълнителна стъпка за ускоряване на събираемостта ръководството на "Топлофикация-София" ЕАД предлага и законови промени, а именно просрочените задължения да се разглеждат по чл. 417 от ГПК, което ще даде възможност да се използва съкратената процедура. Сега действащият механизъм по чл. 410 от ГПК практически забавя моментния паричен поток към дружеството.Обезценката на търговски вземания се извършва в рамките на годишното счетоводно приключване при спазване на утвърдената счетоводна политика на дружеството. През 2009 г. обезценката на вземанията в "Топлофикация-София"ЕАД е в размер на близо 15 млн. лв. Счетоводното приключване на 2010 г. предстои, като резултатите ще бъдат публикувани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK