Вълната от проблемни облигации се укротява през 2011 г.

Ударната вълна от проблемни облигации, която заля дълговия пазар у нас през миналата година, ще се укроти през 2011 г. Общо 28 компании трябва да изплатят дълга си през тази година, който е на съвкупна стойност от 255 млн. лв. Част от тях обаче няма да успеят да го направят.Мениджъри на основните играчи на облигационния пазар - застрахователни компании и пенсионни фондове - са по-големи оптимисти за започналата година, отколкото бяха в началото на 2010 г. Според тях отлагания в плащането и промени в параметрите и сега ще има, но при по-малко компании.


Съживяваме се бавно


"Нямам сериозни притеснение към момента, защото икономиката явно се съживява", каза изпълнителният директор на ПОК "Съгласие" и председател на Комитета по инвестициите към Асоциацията на пенсионните фондове (БАДДПО) Милен Марков. В началото на миналата година той беше сред първите инвеститори, който прогнозира разразилата се криза с българските корпоративни облигации. "Дали ще има проблеми, много зависи от самата фирма, по-скоро обаче компаниите ще си плащат през тази година", прогнозира Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България". С най-малко проблеми би трябвало да са експортноориентираните дружества, защото износът върви добре. Че ще има спад в лошите облигации, твърди и друг представител на застрахователния бизнес - изпълнителният директор на ЗД "Бул Инс" АД Стоян Проданов. Според него през тази година исканията за предоговаряне вероятно ще намалеят. "Очакванията ми са за по-малко неуспешни изплащания на главници", прогнозира Проданов.Въпреки преобладаващия оптимизъм още първата компания, която по план трябва да има падеж през тази година, е проблемна. На 4 февруари "Алу-Пласт" ЕАД трябва да плати 2 млн. EUR. Още през миналата година обаче дружеството спря да плаща дълга си, затова и няма никакви изгледи да се издължи на кредиторите си сега.
Строителите в дупка


Според представители на пазара още една компания от строителния бранш, която е сред първите три по падеж през тази година, съвсем скоро ще започне преговори за отлагане на плащането си. Хронологията показва, че това е "Балканстрой" АД - Разлог. До редакционното приключване на броя обаче не успяхме да се свържем с представител на дружеството за коментар.  Именно строителството и недвижимите имоти са секторите, заподозрени като най-рискови и за 2011 г. Причината е елементарна - тоталната липса на продажби, довела до декапитализирането на компаниите от бранша. Че ще има редица компании, които ще пропуснат плащането си, очаква изпълнителният директор на ПОД "Алианц България" Страхил Видинов. "Вълната продължава, макар да е вече в плитчините и през тази години също ще има предоговаряния, макар и по-малко", каза Видинов.


Интереса го няма
"Изобщо не очаквам да има интерес към нови емисии облигации", каза Видинов. Причината, от една страна, е страхът на инвеститорите да влагат в облигации, а от друга, очакванията, че банките най-сетне ще развържат примката около кредитирането. "Интересът към облигационния пазар няма да се увеличи поне докато няма законодателни промени", твърди Страхил Видинов. По думите му пенсионните фондове ще настояват облигационерите да имат занапред повече права и да присъстват като страна в договора за заем. До момента основна тежест в мониторинга на облигациите имаха банките довереници.Освен че ще има проблемни дългове, 2011 г. се очертава като най-слабата за нови емисии. Причината е именно инерцията от натрупалия се лош дълг в последните две години. Така за компаниите, които планират експанзия на кредит през тази година, ще остане единствено да разчитат на банковото финансиране, ако то се раздвижи. Ако ли не, ще им се наложи да отложат плановете си. А отлагането на инвестиционни планове не звучи добре за цялата икономика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK