Агенцията по безопасност на храните ще заработи от следващия месец

Новата и дългоочаквана Агенция по безопасност на храните ще стартира в началото на февруари, след като стана ясно, че първоначално предвиденият срок за старт - 1 януари, няма да може да бъде спазен. Депутатите не успяха да гласуват законопроекта на второ четене в пленарната зала преди ваканцията.Преди тя да стане факт обаче, вече си навлече критици в лицето на коалиция "България, свободна от ГМО". Според сдружението законопроектът за Агенция по безопасност на храните е непрозрачен, не защитава и не отговаря на интересите на българското общество.


Критики
Коалицията твърди, че законът е приет тихомълком на първо четене, набързо измежду многото скандали, разтърсили кабинета, без да бъде подложен на широк обществен дебат, и има сериозни пропуски и недомислия. Така например новата институция трябвало да бъде държавна агенция под шапката на Министерския съвет, а не, както е разписана сега - към Министерството на земеделието и храните. Като изключително сериозен проблем от коалицията изтъкват и факта, че в законопроекта  не е записана основната цел на агенцията - осигуряване на безопасни храни за населението, каквато е европейската практика.Липсва гражданското участие и контрол в работата на агенцията, какъвто е европейският пример - управителен съвет, в който поне 25% от хората са представители на гражданското общество. Няма и нито едно изречение за санкции на служителите, сякаш са безгрешни, възмущават се от коалицията.


Мегаагенция
Близо 3000 служители ще бъдат ангажирани в новата агенция, а бюджетът й е около 70 млн. лв. годишно. Тя ще обедини четири държавни институции с цел да стане единствен орган за контрол на храните, който да контролира близо 140 хил. производители и търговци. Мегаорганизацията се изгражда въз основа на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и най-вероятно нейният директор ще стане и ръководител на новата агенция. Това обаче ще решава премиерът, а предложенията за назначения идват от земеделския министър, който вече ги е предоставил на Бойко Борисов. Агенцията ще поеме и функциите на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните води. В агенцията ще се влее и Националната служба за растителна защита с изключение на Института за защита на растенията. Дейността на областните дирекции "Земеделие", свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци преминава към новата агенция. В структурата на агенцията ще бъде създаден център за оценка на риска, който ще се занимава с научна работа. За такава Агенция се говори от няколко години, тъй като България е една от малкото страни в ЕС, която няма единен контролен орган за храните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK