"ТЕЦ Варна" ще бъде модернизиран, няма да се продава

Енергийното дружество ЧЕЗ няма намерение да продава и не търси стратегически партньор за "ТЕЦ Варна". Плановете на компанията са да инвестира в неговата модернизация и подобрявана на екологията в дейностите му. Това съобщи Петър Докладал, регионален мениджър за България.


"ТЕЦ Варна" не се продава и през близките месеци отново ще анализираме проекта за екологизация на 4,5 и 6 блок. Ако имаме гаранция, че инвестицията ще се върне, това ще помогне животът на тези блокове да се удължи до 2023 г.", коментира Докладал.Той уточни още, че проектът за изграждане на паро-газов блок към момента е замразен, тъй като не са ясно гарантирани дългосрочните доставки на газта и нейната цена. "Не знаем по какъв начин ще се развие цената на електроенергията, за да сме сигурни, че инвестицията ще се върне", каза Докалдал.


От дружеството коментираха още, че към момента нямат предложения от държавата за изкупуване на миноритарния й дял от близо 33%. В компанията вече има нов главен оперативен директор - Петър Баран, който има опит в приватизацията и борсовата търговия в Чехия, но по думите му в този факт няма сензация или скрито послание за бъдещите инвестиционни планове на ЧЕЗ в България.


Стана ясно и че компанията няма планове да участва в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". "Имаме едно голямо предизвикателство - изграждането на нови 2 блока в АЕЦ "Темелин". Това е наш приоритет и за това сме по-консервативни към други аквизиции в България", коментира Докладал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK