Хляб и пепел

Напоследък в земеделското министерство са на мнение, че зърно- и хлебопроизвидителите спекулират с поскъпването на хляба и дори заподозряха, че има картел на пазара на хляб. Досега обаче доказателства за това от МЗХ не са предоставили. Но докато се случва спорът за цената, една частна лаборатория оповести доста смущаваща информация от анализи на съдържанието на дванадесет марки диетичен хляб. Според тях големи производители не обявяват на етикетите си реалното съдържание на продуктите. Разминаванията са за енергийната стойност, процентното съдържание на фибри, соли и захари. В някои от продуктите били открито високо съдържание на остатъчна пепел, за което се предполага, че се дължи на различни добавки, включително и утайка от кафе, целяща да подобри естетическия вид на хляба. В диетичен хляб пък били открити високи стойности на захар, което дори може да бъде опасно, например за диабетиците, които са се доверили на етикетите.Занижено било и съдържанието на фибри не само спрямо обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите средното количество фибри е 1.02 грама на 100 грама, докато при проведен тест в Холандия е 5.1 грама. Разбира се, фирмите производители на продуктите отхвърлиха изнесената информация, заявявайки, че всички продукти са под постоянен контрол. От РИОКОЗ също казаха, че досега не са откривали такива разминавания. Въпреки това потребителите вече са с едно наум и може би държавните контролни органи трябва да оповестят резултатите от свои проверки, най-малкото за да защитят способността си да упражняват качествен контрол върху съдържанието на хранителните продукти. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK