ЧЕЗ: Искаме държавата да ни признава по-голям обем инвестиции

От енергийната компания ЧЕЗ настояват признатите им инвестиционни разходи на годишна база да се увеличат на 130 млн. лв. до края на регулаторния период през 2013 г. Това съобщи Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Към момента вложенията на дружеството, които се признават от енергийния регулатор, са за близо 74 млн. лв. годишно.


Според компанията обаче това не е достатъчно голям обем, като се има предвид, че дружеството обслужва повече от 40% от населението на страната. Освен това като се правят сравнения с другите електроразпределителни држества, на ЧЕЗ се признават инвестиции за по-малка сума - по 35 лв. на човек. За сравнение за дружествата в Южна и Северна България признатите вложения са съответно по 75 лв. и 65 лв. на човек. "Това показва несправедливо отношение към нашите клиенти", коментира Докладал.


Признаването на по-голям обем инвестиции може да се отрази и върху цената на електричеството, тъй като е един от компонентите за формирането й. От ЧЕЗ обаче обясняват, че все още не са направили конкретни изчисления, но има вариант да се преструктурират отделните компоненти в цената, така че крайният ефект да не е по-скъп ток. "Ако искаме европейско качество, трябва да правим и по-големи инвестиции", коментира Докладал. В момента дружеството анализира пазарната ситуация и се очаква в следващите месеци да излязат и с други предложения за промяна на регулаторната рамка.


Инвестиционната програма на ЧЕЗ, одобрена от ДКЕВР за настоящия 5-годишен регулаторен период от 2008 до 2013 г., е в размер на 352 млн. лв. За периода от 2008 до края на 2010 г. от компанията са инвестирали над 222 млн. лв., т.е. по 74 млн. лв. годишно. Плановете на дружеството за 2011 г. предвиждат инвестиции за 59 млн. лв. Най-много средстава ще бъдат насочени за присъединяване на енергийни обекти - 18 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK