BP и Роснефт ще експлоатират съвместно находища в Арктика

Британската петролна компания BP и руската държавна Роснефт са постигнали споразумение за размяна на акции. Причина за сделката е съвместното експлоатиране на нефтени и газови находища, като сделката ще даде на BP достъп до обширни области в Арктика, досега запазени за руски компании.


BP, ще размени 5% от своите акции, оценени на 7.8 млрд. USD, за 9.5% от капитала на Роснефт. Пазарната капитализация на BP е 150 млрд. USD, а тази на Роснефт – 83 млрд. USD.


Според британската компания, арктическия регион може да съдържа милиарди барели нефт. По руски оценки в Арктика има повече от 50 млрд. т, които са достатъчни да задоволят световното търсене на петрол за над 4 години.
Американски конгресмени призоваха за разглеждане на сделката от щатските регулаторни органи, с цел да се установи дали тя засяга националната сигурност на САЩ, както и икономическата стабилност на страната.


Международната екологична организация Greenpeace също реагира остро, посочвайки крехкото равновесие в Арктика. "BP си осугири достъп до областта през задната врата. Изглежда компанията не е научила нищо от бедствието в Мексиканския залив", коментира Чарли Кроник от екологичната организация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK