"Хелиос металург" очаква търсенето на черни метали да остане стабилно

Потреблението на черни метали през 2011 г. ще бъде стабилно и балансирано, прогнозира собственикът на пловдивската компания "Хелиос металург" Васил Василев. Стартираме с по-високи цени, които обаче не са предизвикани от промяна в структурата на пазара или в по-голямо натурално търсене, обяснява той. Според Василев предлагането се е свило заради някои обективни причини, а и ресурсите, с които се добива стоманата, са поскъпнали. Най-големите притеснения за бизнеса с метали е свързан с протекционизма и забраните за търговия със скрап в Русия, Украйна, Турция, което също тласка цените нагоре.


Нови мощности и машини
"Хелиос металург" е един от най-младите заводи за производство на арматурна стомана у нас, който беше ударен от кризата почти на старта. Компанията обаче успя да оцелее и вече планира ресурси за следващата си инвестиционна крачка - нов леярен завод, който да заработи през 2012 г. Сега е време за инвестиции, тъй като цените са изгодни, смята Василев. Предприятието вече е започнало преговори с банки и лизингови компании, за да внесе модерни металургични машини. Според Василев 2010 г. е била добра за неговото предприятие. Макар и малка, печалбата за миналата година осмисля работата ни и ни дава кураж, обяснява той.


Подбор на клиенти
"Ще продължим да подбираме клиентите си в зависимост от техните възможности да си плащат. Времето на "раздаването" премина, няма кой да даде метал само с едното обещание за бъдещи плащания", обяснява Василев. Имаме обеца на ухото от фалиралите предприятия и разходите по съдилища заради междуфирмена задлъжнялост. Просто дойдоха по-здравословни времена, каза още той.
Ръст чрез инвестиции
Плюсовете на стабилността в потреблението и дори лекото му нарастване през 2011 г. ще дойдат от инвестициите в инфраструктура, подкрепяни от държавата, каза Василев. През изминалите две години "Хелиос металург" е преструктурирала така производството си, че себестойността на предлаганите арматурни стомани да се вмества в пазарните рамки. Компанията работи само на една смяна, и то през нощта, за да пести разходи за електричество. Въпреки това успява да произвежда и пласира 4000 т продукция месечно, или около 50 000 т годишно. През 2011 г. управителят на компанията не очаква толкова силен ръст на потреблението, което да доведе до връщане към двусменен или трисменен режим на работа.


Визитка


"Хелиос металург""Хелиос металург" ООД е продължител на дейността на СД "Хелиос" в областта на производството и търговията с черни метали, което през 2006 г. се преструктурира в две самостоятелни дружества.През януари 2007 г. компанията откри в Пловдив модерен завод за производство на арматурна стомана. Това е първото в страната металургично предприятие, изградено изцяло с частни капитали, и четвърто по големина в България след столичния комбинат "Кремиковци", "Стомана" в Перник и "Промет", Дебелт.Предприятието е изградено на територията на бившия Домостроителен комбинат в Източната индустриална зона на Пловдив. Компанията е специализирана в производството на армировъчна стомана и преработването й в арматурна заготовка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK