Холограмите са следващата стъпка в развитието на киното и телевизията

В момента тече изчистването на технологията за дисплеи с течни кристали. Няколко години след появата на плазмените телевизори вече имам цяла серия от LCD, LED, AMOLED, DLP и много други стандарти за тях, а вече са факт и първите 3D телевизори. Следващата логична стъпква в еволюцията им е физическото излизане на образа извън кутията на приемника (триизмерните панели дават само илюзия за този ефект). Първите успешни холограмни прожектори са факт и дори се използват от нюз гиганта CNN в новинарските им емисии от 2008 г. Въпрос на време е да влязат в домовете и в киносалоните.


Игра на светлина


Холограмата представлява образ, съставен от стотици лазери, "чертаещи" във въздуха. Най-разпространени в момента са прожекторите, които се поставят на пода и излъчват сноп монохромна светлина. С изкривяване и преплитане на посоката и честотата на всеки един лазер първо се оформят контурите му, а след това се запълва вътрешността на прожектирания обект. За разлика от стандартните прожектори холографските нямат нужда от стена, на която да прожектират, а по-комплексните придават и обем на прожектирания обект. Така се създава илюзията за физическото присъствие на обекта в стаята с прожектора.
Спънки
Подобно на повечето от технологиите основните спънки при холограмите са цената и размерът. Холограмните прожектори все още са на експериментално ниво и не са влезли на поточните линии за консуматорска електроника. Размерът и цената им са прекалено големи, а и все още няма определен стандарт за тяхното производство. Другите проблеми са предимно козметични. Дори най-съвършените за момента проектори излъчват "рамка" от светлина, образите треперят и запълването им е далеч от перфектно. В същото време CNN показа през ноември 2008 г. с пълноцветна прожекция на свой репортер в студиото, че технологията е работеща и приложима.


И във вашия дом
Поради променливия характер на технологичния пазар може само да се гадае кога холограмите ще влязат в домовете и киносалоните. Нужен е интерес от най-големите играчи в IT и технологичните браншове, подкрепени от солидни инвестиции за подобряването на холограмите. Ако вземем предвид и евентуалните проблеми, които може да изникнат в процеса на производство, най-правдоподобният период за масовото им навлизане би бил в близките 5 до 30 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK