Знаете ли какво е 3D, 4D...

3D


Тайната зад обемните фигури


A 3D или S3D (стереоскопично 3D) технологиите засилват илюзията за дълбочина на образа, създавайки илюзията за визия на няколко плоскости и обекти, "излизащи" от екрана. За целта се използват специални камери с два обектива, които заснемат сцената от две различни перспективи. При прожекция благодарение на специални очила, които филтрират картината за съответната перспектива за всяко око, се създава илюзия за триизмерност на обектите. Идеята за 3D кино се заражда в средата на миналия век, но едва в началото на този благодарение на IMAX киносалоните набира популярност.
4D


С аромат на кафе


4D филмите са маркетингов, а не технологичен термин. Това е комбинацията от прожекция на 3D филм с добавянето на система за синхронизирани с лентата физически ефекти (движение, аромати, водни пръски, промени в температурата и др.) в самия киносалон. Поради особено високата си цена (технологията трябва да бъде заложена в киносалона на конструктивно ниво) 4D филмите се прожектират предимно в специализирани места като най-големите синеплекси и увеселителни пакове. Досега 10 филма са влизали в тези киносалони, сред които единственият пълнометражен е "Аватар", и то само в Южна Корея.


5D


Абстрактното понятие


5D е само абстрактно математическо понятие, преплитащо в себе си физични, математични и квантовомеханични теории за пространствено-времевия континуум. Истинският ъпгрейд на 3D са холограмите, всичко останало са само рекламни трикове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK