Енергийни одити с частен и държавен характер

През април 2010 г. енергийният регулатор започна одит на НЕК и на трите електроразпределителни дружества с чешко, австрийско и германско участие - CEZ, EVN и E.ON. Проверките започват по настояване на премиера Бойко Борисов. Причината е друга проверка, която показва, че НЕК е продавала електричество на енергийните дружества на по-ниска цена, отколкото го е купувала от производителите на електроенергия. Така след изнесените данни държавната комисия започва енергийни одити в националната компания и ЕРП-тата.


Когато едните са много лоши...
Няколко месеца по-късно идват резултатите, а с тях и глобите... изненадващо обаче те са само за частните компании. Трите ЕРП-та бяха санкционирани общо с над 3 млн. лв, а резултатите от одита бяха изпратени на прокурор. Основните им провинения бяха изкуствено завишаване на разходите заради използването на скъпи външни услуги. Проверката показва, че е нарушен основният принцип на тези предприятия - да извършват дейността си при минимални икономически обосновани разходи. Установено е и дублиране на дейности и разходи, които е можело да бъдат избегнати. Всички тези разходи се отразяват върху цените на електричеството за всички потребители.


...а другите не толкова
Отново потребителят плаща и неправилните инвестиции на собственика на електропреносната мрежа НЕК. Въпреки че резултатите от одита в държавната компания не бяха публично обявени, проверка след аварията от лятото на 2010 г. показа, че през последните няколко години тя е инвестирала в нови генериращи мощности вместо в развитието и модернизацията на мрежата. С това тя е застрашила сигурността на доставяната електрическа енергия, за което явен пример е и повредата с далекопровода, собственост на НЕК, който остави часове наред цялото Южно Черноморие без ток миналото лято. За тези нарушения обаче глоби няма, въпреки че потърпевши са потребителите, които уж са под защитата на регулатора. Резултатите от проверката така и не отидоха на прокурор, тъй като според комисията не са открити конкретни нарушения, а по-скоро грешна политика. От одита на ДКЕВР става ясно че от 2006 г.  държавният гигант е насочвал над 50% от инвестициите си към нови мощности. Такива са "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", които миналата година влязоха в общественото полезрение като проблемни проекти, свързани с корупционни схеми и източване на милиони левове. Освен че инвестира в погрешна посока, НЕК е пропуснала да съгласува  инвестиционната си програма с енергийния регулатор. Задължение на ДКЕВР е всяка година да поиска и да одобри инвестиционните програми както на частните, така и на държавните дружества. Въпреки явното подминаване на това условие за държавната копания няма санкция, а само препоръки накъде трябва да насочи инвестиците си занапред.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK