Къща на бъдещето

Когато се опитаме да си представим как би изглеждала къщата на бъдещето, в съзнанието ни изникват свръхмодерни постройки от метал и стъкло, в които всичко е механизирано и автоматично. Световните екоинженери обаче обрисуват друга, много по-реална и "зелена" картина на дома от бъдещето.   
Необходимостта
В ерата на енергиен дефицит и непредсказуеми климатични промени адаптацията на човечеството към динамиката на природата се оказва ключова за оцеляването ни. Енергийната независимост е луксът, към който се стреми целият свят, но реално засега всички сме силно зависими от петрол, газ, доставчици на електричество и питейна вода. Или поне докато не си създадем затворена енергийна система, която да се издържа от собствени ресурси, без да плаща такса "водомер". И ако за да подкараме смело електрически автомобили, трябва да разчитаме на благоразумието и съгласуването на много икономически отрасли, то за да построим екокъщата на мечтите си, можем да се доверим единствено на собствените си "зелени" идеи... и финансови възможности, разбира се.  
Възможностите
За да се издържа едно домакинство "самосиндикално", то се нуждае от собствен ресурс на вода, енергия, храна и рециклираща система. Възобновяемата енергия е ключов елемент за дома  на бъдещето. В зависимост от климатичните и релефните особености на региона, в който искаме да построим екокъщата, възможностите са различни по вид, но не и по същност. Реалистични са идеите да се използват вятър, слънце и дори морски вълни. След създаването на фотосоларните волтаици (соларните панели) се откриха нови хоризонти пред инженерната мисъл. С инсталирането на няколко соларни панела е напълно възможно нуждите от електро- и топлоенергия на домакинството да бъдат напълно обезпечени. За справка - учените са изчислили, че Зeмятa пoлyчaвa oт Cлънцeтo oкoлo 180 000 млрд. kWh, кoeтo нaдxвъpля xиляди пъти oбщитe eнepгийни пoтpeбнocти нa чoвeчecтвoто. Питейните подпочвени води на планетата са основен водоизточник. Инсталирането на електрическа помпа от неръждаема стомана и естествена гума решава проблема с водния ресурс най-бързо и без да застрашава екобаланса. На места с труднодостъпни подземни води хидроинженерите предлагат инсталирането на дренажни и пречистващи системи за дъждовна вода.Отглеждането на малко, но многообразни растителни и житни култури в дворното или покривното пространство на екокъщата решава част от хранителните проблеми на самодостатъчното домакинство. Другата част се обезпечава с няколко пернати и едно чифтокопитно например.Рециклиращата система изисква единствено внимание към подбора на органични продукти в ежедневните дейности. От органичните отпадъци се произвежда изключително качествен компост (тор) за нуждите на отглежданите растения.  
Дизайнът
Тук разнообразието на идеите е огромно и прогресивно. През 2009 г. Wall Street Joirnal прави запитване към някой от най-добрите инженери за идеите им за "къща на бъдещето". В резултат се раждат концептуални модели тип "Дърво", "Влечуго" и "Комин".В първия модел "Дърво" корабната част на къщата е покрита с тънък фотосоларен филм, който се самопочиства и поддържа. Покривът е извит и с големи стрехи, като по този начин осигурява по-малък топлинен товар през летните месеци и по-голямо топлинно задържане през зимните. Рамката на дома се състои от въглеродни тръби, пренасящи питейната вода, а пък "корените" на дървото са всъщност топлинно-помпена система, заровена под земята. Вторият модел "Влечуго" наподобява реакциите на хамелеона. Тази къща е изработена от специален прозрачен материал, който абсорбира слънчевите лъчи. Интересното тук е, че тази къща през нощта сменя вида. През деня, когато е светло, къщата абсорбира и превръща слънчевата енергия в електричество и топлина. Вечер става светла и полупрозрачна, за да пести енергия. Освен това има инсталирани събиратели за дъждовна вода и на принципа на кондензацията снабдява дома с питейна вода. Мебелите са на ролкова система на преобразуване (непозната до днес все още) и по тази начин спалнята функционира и като дневна. Отглеждат се малко, но силно хранителни растения в парници на двора.Моделът "Комин" залага на връзката между модерното и старото, или по-скоро на това как в миналото се е пестяло енергия. Слънчеви панели, вградени в покрива и фасадата, осигуряват електричество и топла вода. Къщата също използва "бриз комин," древен архитектурен инструмент, служещ като неелектрическа климатична инсталация.   
Бъдещето днес
Повечето технологии за направата на подобни затворени енергийни системи къщи вече съществуват в повечето европейски страни. Все още обаче е скъпо удоволствие да си енергийно независим. Това обаче не е непостижима цел. На фона на ограничените ресурси, с които Земята разполага, рано или късно може всички да се окажем обитатели на "зелени" къщички. Явно в "зеленото" бъдеще ни чакат масова деурбанизация и модерно завръщане към живота, извън БЕТОНОВАТА земя на големия град.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK