Напролет чакаме предпроектното проучване за трасето на "Южен поток" през България

До края на март трябва да е готово предпроектното проучване за трасето на газопровода "Южен поток" на територията на България. Това стана ясно при подписването на акционерно споразумение и устав за създаването на проектната компания "Южен поток България" в началото на ноември миналата година. В нея с по 50% дял са "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ). С подписването на договора се направи поредната стъпка напред към реализацията на проекта, но той все още е свързан с доста неясноти.


Българското участие
Според изнесените до момента данни българското трасе на "Южен поток" ще струва около 800 млн. EUR. България трябва да осигури половината от сумата, като към момента от "Газпром" са заявили готовност да финансират целия проект в този участък. В телевизионно интервю от началото на годината министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира, че въз основа на резултатите от предпроектното проучване, което трябва да бъде готово напролет, ще се вземе и окончателното инвестиционно решение. Няколко седмици по-късно по време на парламентарен контрол той заяви, че се очаква само приходите от транзитни такси да достигнат 400 млн. USD.


Поглед в архивите
Газопроводът "Южен поток" ще транспортира по 63 млрд. куб. м газ годишно по маршрут от Русия към Италия.  Руската "Газпром" и италианската компания "Ени" подписаха меморандум за разбирателство във връзка с проекта още в средата на 2007 г. България потвърди участието си през същата година, а на следващата бе подписано и междуправителствено споразумение с Русия. Цената на целия газопровод се очаква да достигне между 7 и 10 млрд. EUR. Тръбата ще е дълга около 900 км. Тя тръгва от Русия и преминава по дъното на Черно море до България. На Балканите тя се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK