Търговците на газ и петрол настояват дейността им да се лицензира

През 2011 г. трябва да бъде разработено, а в най-добрия случай и прието специализирано законодателство за търговците на газ и петрол. Част от него ще предвижда и въвеждане на лиценз за дейността им. Още миналата година компаниите от сектора настояха за подобни мерки, за да се ограничи сивият сектор, а правителството обеща да ги подкрепи. С въвеждането на лицензи и разработването на специализирано законодателство ще се увеличи и събираемостта на държавата от укрития акциз.


Затягане на колана
Още през 2010 г. борбата със сивия сектор в бранша се засили - бяха приети и влязоха в сила два подзаконови акта. Тяхната основна задача бе да се наложи по-сериозен контрол върху дейността на търговците с акцизни стоки, каквито са газът и бензинът. В резултат на предприетите мерки всеки търговски обект или данъчен склад вече има постоянна връзка с Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите.


"За" и "против"
Една от станалите прословути наредби - Наредба щ3, обаче бе сериозно оспорена от бизнеса, тъй като тя принуди търговците да правят значителни разходи. Те трябваше да поставят измервателни уреди на входа и изхода на данъчните си складове, за да се свържат с митниците. Инвестициите предизвикаха съмнения, че през 2011 г. цените на горивата ще се увеличат.Далеч по-евтина и одобрявана от газовите и петролните търговци е Наредба щ18. Нейните изисквания са фискалните устройства в бензиностанциите и газстанциите да бъдат свързани постоянно към електронната система на НАП. Така в реално време приходната агенция може да следи търговските обороти на тези обекти. При започналите проверки в началото на тази година бяха затворени всички, които не бяха изградили виртуалната връзка.
И още


В желанието си да наложи още по-строг контрол за ограничаване на нарушенията в бранша правителството обмисля освен касовите апарати и самите резервоари на обектите да бъдат свързани със системите за наблюдение на данъчните. Въпреки че търговците одобряват тази идея, те поискаха тя да се осъществи по-късно, за да се почувства първо ефектът от приетите през 2010 г. мерки. Мотивът на бизнеса беше, че две поредни години с непредвидени харчове няма да се отразят добре на бранша. И естествено може да доведат до нови, по-високи цени на горивата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK