През 2010 г. цената на газа бе най-ниската от 2003 г. насам

Цените, на които се търгуваше природният газ през изминалата 2010 г., бяха най-ниските от 2003 г. досега, показват данните на Bloomberg. Една от основните причини за това е огромното предлагане, което през различните месеци надвишаваше търсенето с 12 до 23%. Най-ниската цена е отчетена на 25 октомври - 3.94 USD/MMBtu, а най-високата - 6.77 USD/MMBtu, на 6 януари.


Тенденцията сега
В момента тенденцията е към нарастване на стойностите, като основната причина за това е повишеното потребление на топлоенергия през зимата. Газът по принцип е силно зависим от сезоните и пиковете по традиция се отчитат именно през зимата и лятото, когато пък има повишена консумация на енергия за охлаждане. 


Зимни пикове и спадове
За последните 10 години цената на газа се движи между много високи и много ниски стойности. Трите пика са в началото на 2001, края на 2005 и средата на 2008 г. През зимата на 2005 г. е достигната най-високата стойност - 15 USD/MMBtu, а най-ниската - 2 USD/MMBtu, е регистрирана през зимния период 2001-2002 г. Обяснението отново е свързано със сезонността.Цената на газа се влияе и от няколко други фактора, като например наличие на запаси или собствени находища, демографски прираст, износ и т.н. (вж. карето).


Откъде идва газът
Най-големият доставчик на природен газ за Европа е Русия, а за Северна и Южна Америка освен Русия - Канада и САЩ. Всъщност в момента Русия е държавата с най-много изчерпани залежи на природен газ в световен мащаб. Руската компания монополист по добиви, преработка и доставка на природен газ - "Газпром", диктува цената на суровината за европейските пазари и доведе Русия и Украйна до политическо напрежение в началото на 2009 г. От това пострадаха и други държави, включително и България. Това е и една от основните причини държавата да се опитва да се откъсне от енергийната си зависимост и да диверсифицира източниците си на енергия.


----------


Фактори, които влияят на търсенето на газ


Търсенето на природен газ се определя от 6 основни фактора:Сезон с ниски или прекалено високи атмосферни температуриДемографски прирастИкономически растежГоривна конкуренцияЗапасиИзнос

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK