Домашна разходка из световните галерии

След като Google покри с птичи поглед повечето улици по света, а след това ни пусна да се разхождаме по тях виртуално, интернет гигантът реши да направи нова стъпка - да докара Ван Гог и Моне в домовете ни. Или по-точно, 17 световни галерии, сред които "Ермитажът" в Санкт Петербург, Националната галерия в Лондон, Музеят за модерно изкуство (MoMA) и "Метрополитън" в Ню Йорк. Технологията на проекта е същата, която използва Google Street View за виртуална разходка из улици. Порталът позволява на посетителите да се движат из музеите като във видеоигра и да разглеждат в детайли стотици произведения.


"Черешките" във виртуалния музей
Проектът включва и 17 творби, по една от всеки музей, които може да бъдат разгледани на почти микроскопично ниво. Картините са заснети чрез гигапикселови фотоапарати, чиито снимки съдържат до 14 млрд. пиксела. С добра резолюция са представени и редица други заглавия от колекцията на всеки музей.За своята "звезда" в проекта Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк избра "Звездна нощ" на Винсент ван Гог, Кралският музей в Амстердам избра "Нощна стража" на Рембранд, а нюйоркският "Фрик" - "Свети Франциск в пустинята" на Джовани Белини. "Когато се изправите пред картината, можете да видите някои от детайлите, но не и всички от тях", отбелязва Колин Бейли, главен куратор на музея "Фрик", пред The Guardian. "Когато увеличите изображението в сайта, можете да видите звънеца и наниза, които са свързани с кората на дървото. При достатъчно голямо увеличение можете дори да видите отпечатъците на Белини", допълва кураторът.


Откъде тръгва всичко
От Google отказват да обявят стойността на проекта, чиято разработка е отнела 18 месеца. "Всичко започна, когато няколко от нас в Google - запалени почитатели на изкуството - се събрахме да обсъдим как бихме могли да използваме технологиите, за да стане изкуството по-достъпно с помощта на музеите", пише в блога на Google авторът на идеята Амит Сууд. Google Art Project е известен сред служителите като двадесетпроцентния проект, защото инженерите отделят 20% от работното си време за проекти извън длъжностните им характеристики. "Целта е и онези, които иначе никога не биха могли да видят истинската картина,  да се радват на изкуството", обяснява той.Въпреки че рамката и концепцията на проекта се основават на Street View, Google създаде ново устройство - Google Trolley - тясна количка, съдържаща компютър, камера и сензори, които събират информация и локализират обектите, улавяйки вътрешните пространства на музеите.


Ползите
Технологията силно развълнува кръговете на изкуството. "Проектът е много вълнуващ", твърди д-р Сюзън Фойстър, директор на колекциите на Националната галерия в Лондон. "Лекотата и бързината, с която можете да увеличите една картина, като че ли пресъздава пред очите ви нещо, до което никой досега не е имал възможност да се докосне", каза тя пред CNN.Амит Сууд се надява, че проектът ще привлече хората да посещават включените музеи, както и че ще обогати живота на онези, които не могат. "Аз съм израснал в Бомбай, Индия, и като млад нямах шанс да посетя тези музеи и да изуча тези произведения на изкуството", споделя той. "Просто си четях за Ван Гог, но не можех да отида в музея на Ван Гог в Холандия. Е, сега мога!", казва той пред CNN.Очакванията са Google Art Project да се докаже и като неоценим инструмент за научни изследвания. Досега на изкуствоведите често се налага при липса на оригиналната картина да изследват произведенията чрез нискокачествени книжни репродукции, диапозитиви или старите музейни черно-бели фотографии. Дори когато имат възможността да видят оригинала, рядкост е да могат да разгледат в подробност детайлите, тъй като проблемите при местенето на картина от галерийната стена до реставраторските студия са много. Детайлите ни позволяват да видим предишни реставрации, места, които са били дорисувани и които в някои случаи значително променят както вида на картината, така и техническите и стилистичните методи, използвани от художника. Виртуалното опознаване няма да измести преживяването лице в лице с творбите, но участващите галерии се надяват, че проектът ще възбуди интереса към изкуството и ще увеличи броя на посетителите с течение на времето.Едно е ясно: Google Art Project е много добра алтернатива на снимките във Flickr и на прашните албуми с репродукции. А ако и вие като мен смятате, че единственият недостатък на музеите са самите музеи, ако не можете да понасяте тълпите от посетители, въоръжени с фотоапарати пред Мона Лиза, и пазачите, които не ви дават да си навирате носа в платната, Google Art Project е най-доброто разрешение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK