Токът ще скочи най-малко с 1.5% от юли

Причина за поскъпването е включването в мрежата на голям брой ВЕИЦената на електроенергията от 1 юли ще се увеличи най-малко с 1.5% заради присъединяването към мрежата на голям брой възобновяеми енергийни източници. Това заяви  председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


Според него през миналата и началото на тази година към преносната мрежа са включени толкова много слънчеви и вятърни централи, че само това дава основание за увеличението на цената с този процент. Електроразпределителните предприятия са задължени да изкупуват енергията от ВЕИ, която се произвежда на територията, на която оперират. Така заради нарасналия брой ВЕИ централи поскъпване на тока през тази година със сигурност ще има. Въпросът е с колко, тъй като в цената на тока може да се включи и инфлацията, както преди време прогнозира Семерджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK