Поскъпването ще продължи с бавни темпове до пролетта

Ръстът в цените на храните е комбинация от няколко фактора. На първо място са фундаменталните - реколтата от 2010 г. Видяхме сушата в Русия и наводненията в Австралия в края на миналата година. По данни на американския земеделски департамент през миналата година има недостиг на царевица от порядъка на 2-3%. Това означава, че са използвани запаси и сега тези резерви трябва да се запълнят от новата реколта.


Другите стоки като памука, какаото и кафето също поскъпнаха най-вече заради фундаментални фактори. Китай от няколко години не обявява данни за производството на памук. Това води до повишаване, защото страната е най-големият производител и потребител на памук и е ясно, че има недостиг. След като Кот д'Ивоар - най-големият производител на какао, забрани износа, видяхме силен ръст и на тази суровина.


Работата на всеки портфолио мениджър е да се възползва по най-добрия начин от движението на стоките и да извлича полза от това. Така че ръстът е комбинация от тези фактори, но фундаменталните са с по-голяма тежест.Цените на храните ще се повишават с бавни темпове до април - май тази година. Движението зависи от прогнозите и от реколтата. До края на годината едва ли ще видим резки спадове.


Основната причина месото да е по-евтино е това, което стана в Германия с диоксина. Освен това има много заместители, като например риба. След време обаче ще има голям проблем с цената на месото, защото заради високите цени на зърното в момента много производители ще се принудят да намалят производството и да изколят животните. Повишаването на стандарта в Азия обаче ще доведе до по-голямо търсене, а предлагането вече ще е малко и ще се стигне до силен ръст в цената след година-две. Тази година цената няма да се повиши рязко, но в бъдеще ще расте заради скъпите зърнени култури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK