Индексът на FAO достигна 20-годишен връх

За седми пореден месец цените на храните на световните пазари растат и достигнаха нов исторически връх през януари. Това показват данните на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Индексът на FAO следи всеки месец промените в световните цени на храните. Средната му стойност през януари достигна 231 пункта, което е увеличение с 3.4% спрямо декември. Това е най-високото ниво на индекса както в реална, така и в номинална стойност, откакто FAO е започнала статистиката през 1990 г. Цените на всички следени продукти отчитат висок ръст с изключение на месото, което запазва стойностите си.


Ръстът ще продължи
"Данните ясно показват, че растящият натиск над цените на храните не отслабва", казва икономистът и зърнен експерт на FAO Абдулреза Абасян. Според него тези високи цени вероятно ще се задържат през следващите месеци. "Високите цени на храните са голямо притеснение, особено за страни с ниски доходи и недостиг на храни, които може да срещнат проблеми при вноса им, както и за бедни домакинства, които изразходват голяма част от доходите си за храна", обяснява Абасян. По думите му единственият окуражаващ фактор засега са държавите, в които поради добри реколти вътрешните цени на някои хранителни суровини остават ниски в сравнение със световните.


От зърното до млякото
FAO отчита поскъпване на цените за почти всички видове храни. Средната стойност на индекса за зърнените храни през януари е била 245 пункта, което е с 3% ръст спрямо декември и най-високата стойност от юли 2008 г. Все още обаче показателят е с 11% по-ниска стойност от рекорда през април 2008 г. Ръстът през януари отразява основно продължаващото увеличение в цените на житото и царевицата поради намалените им доставки. Оризът е поевтинял леко през януари заради прибирането на реколтите в основните страни износителки.При мазнините увеличението на индекса е 5.6%, с което показателят се приближи до рекордните си нива от юни 2008 г. При млечните храни поскъпването е довело до ръст от 6.2% на индекса спрямо декември. Устойчивото търсене на млечни продукти в растящите икономики като Китай и Индия, съчетано със сезонния спад на продукцията в южното полукълбо, продължава да надува цените. Цената на захарта в световен мащаб също остава висока заради по-слабото предлагане, като през януари индексът е нараснал с 5.4% спрямо декември.


Само месото поевтинява
Индексът за месни продукти е единственият, който не отчете увеличение и се задържа на ниво от 166 пункта. През януари дори имаше поевтиняване на месото в Европа заради скандала със заразеното с диоксин свинско месо. В международен план обаче понижението беше компенсирано със слабо увеличение на износните цени от Бразилия и САЩ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK