Регулациите за търговия със скрап стават повече и по-строги

Държавата подготвя строга регулация и контрол върху бизнеса със скрап. Три министерства - Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, подготвиха Закон за промени в Закона за управление на отпадъците, които предвиждат строга регулация за фирмите, които търгуват с отпадъци, и за физическите лица. Основната цел е да се намалят кражбите, които нараснаха драстично през 2010 г. Според представители на фирмите, които изкупуват метали, законовите промени сериозно ще ударят бизнеса им. Депутатите са разделени на два лагера. Едните са на мнение, че промените ще се отразят добре и ще постигнат целта. Другите обаче критикуват текстовете с аргумент, че регулацията ще доведе до още повече проблеми.


Ескалация на кражбите
Според депутатите кражбите на кабели и други съоръжения са се увеличили с между 6 и 10 пъти през изминалата година. По данни на електроразпределителната компания Е.ОН щетите от хулигански прояви през миналата година са се увеличили с 268% в сравнение с 2008 г., а разходите по отстраняването им са били в размер на 525 хил. лв. Данните на ЕВН България показват 50% ръст на кражбите на кабели през 2010 в сравнение с 2008 и 2009 г. Ръстът при ЧЕЗ е със 184%, а разходите за отстраняването им са били в размер на 10 млн. лв.


Законовите рестрикции
Промените в Закона за управление на отпадъците са доста рестриктивни. Според тях физическите лица вече няма да могат да предават цели или елементи от жп релси или кабели. Тези елементи ще се приемат от пунктовете само със сертификат за произход. За всеки пункт за метални отпадъци се предвижда наблюдение тип Big Brother. Сега действащите фирми ще имат шест месеца от приемане на промените, в които ще трябва да поставят камери за видеонаблюдение на отпадъците. За новолицензираните този срок ще бъде един месец.Площадка, която бъде хваната в нарушение, ще остава без лиценз. При повторно нарушение лицензът на цялата фирма ще бъде отнет. Ще има и сериозно сито за действащите фирми. Според промените пунктовете за метали трябва да се намират в промишлените зони на населените места. "Досега площадки бяха лицензирани и в жилищни зони, в гаражи, в частни дворове, които граничеха с къщи на хора", коментира по време на заседание на икономическата комисия Райна Димова, директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" към Министерството на вътрешните работи. По думите й заради това трудно може да се определи кои отпадъци идват от битов характер и кои са от промишлен характер. Според нея с тази промяна броят на площадките за метали ще намалее от сегашните 2300 до около 400.


Възраженията на бизнеса
Представители на пунктове за отпадъци веднага изразиха недоволството си с готвените промени. Според тях новостите ще се отразят много сериозно най-вече на малките пунктове, които ще бъдат принудени да затворят. А в момента в страната има цели семейства, които се изхранват с приходите от една площадка, както и други, които предават скрап, за да си купят храна. Мнението на някои депутати също е такова. Търговският директор на фирмата за търговия със скрап и рециклиране "Надин" Илияна Величкова коментира, че забраните и ограниченията ще ударят много сериозно оборотите, а точно този бизнес е един от най-големите износители на суровини. Според нея промените няма да спрат кражбите, защото ще се намерят други канали. Тя определи поставянето на камерите като добра крачка, но допълни, че ако няма кой да ги контролира, ефектът отново ще е нулев. "Дори и при предоставяне на информацията от записите не съм сигурна дали някой ще седне да ги проследи за всяка фирма", обясни Илияна Величкова.


Различията в парламента
Предложените промени предизвикаха сериозно недоволство сред опозиционните депутати. Според Ариф Агуш и Рамадан Аталай от ДПС новостите само ще увеличат кражбите и сивия сектор. По думите на Аталай в икономиката всяка лицензирана дейност води до корупция. "Трябва да има регулиране. Но регулацията с цел опазване на кражбите и въвеждане на полицейщина в цялата тази дейност - не сме съгласни. На какво основание", коментира опозиционният депутат. "Няма да подкрепя закона не за това, че той не е добър и не ми харесва. Какви ще са резултатите от прилагането на този закон? Вие по груби сметки казвате, че 1700 пункта ще бъдат закрити. Сега ми се иска да има човек с униформа отсреща и да сподели горе-долу какво ще стане с битовите кражби. Защото не може да му кажеш: "От утре няма да ядеш", обясни Петър Димитров от Коалиция за България по време на заседание на икономическата комисия. Той допълни, че това е бизнес, той е развит, те си имат бригадири, имат стройна организация. Представители на бранша също коментираха, че кражбите на кабели и жп линии няма да спрат, защото и пунктовете ще намерят вратичка, и хората ще измислят нещо точно, защото крупните кражби се правят под строга организация. Депутатите от ГЕРБ обаче ще подкрепят предложенията. Валентин Николов коментира, че с тези промени се демонстрира политическа воля за решаване на проблемите и със сигурност ще има добри резултати. "Няма колега, който да не е съгласен, че трябва да има строга регулация", каза още Николов. Съпредседателят на Синята коалиция и председател на икономическата комисия Мартин Димитров каза, че ще подкрепи промените, ще им даде доверието си, но след шест месеца ще попита какво е постигнато. Според него промяна е нужна, но той не е убеден, че точно тези мерки са правилните. Законът за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците беше разгледан от икономическата комисия. Дебатите минаха бурно и с много противоречиви мнения. Сега предстои обсъждане в залата, а представителите на електроразпределителните дружества, мобилните оператори и интернет доставчиците са доволни от промените и с нетърпение чакат резултат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK