TILT: Усещане за пълен блокаж

TILT е българският филм, който чаках. Филм за една българска любов в горите на Борисовата градина, за приятелството между децата на прехода под паметника на "братушките", за шеметното пътуване на двама влюбени по "Цариградско шосе" в инвалидна количка, за смяната на портрета на Тодор Живков с Петър Младенов, филм за лютеницата и кренвиршите, за екскурзията до ГДР-то,  за умрялото германско градче, което е "по-зле от затвор", за емигрантската бърлога, която "си е ... майката", за момчето, което е готово да "копа гробове", за да бъде "западняк", за прераждането на един полковник в шеф на групировка... за TILT - ситуацията на пълния блокаж, game over.


Сценарият е пълен с моменти, с които ще се идентифицират както младите, така и по-старите поколения - контрастът между китната германска улица и заринатото с боклуци българско WG*, между германския бар, в който се слушат ABBA, и българския бар, в който се слушат Sex Pistols, побоя на Сташ от мутрите на полковника, омразата между дъщеря и баща, закрилата на майката, която те обича независимо от всичко, израстването на двамата главни герои на прага на "демокрацията", превръщането на Беки от затворена бунтарка в силна жена и капитулацията на Сташ, чрез която всъщност побеждава системата. Защото TILT не е краят на играта - тя свършва, когато сам се пречупиш. TILT е просто начало на нова игра.Филмът е истински. Езикът е автентичен, историята правдоподобна и актьорската игра - реалистична. И ако сте имали такава любов в ученическите си години (когато няма съмнение и нищо друго няма значение), ако сте имали приятели, за които бихте направили всичко и които са ви предали, ако сте гледали втренчено как германците прескачат Берлинската стена, ако за един ден сте осъмнали от света на ладата в този на "бавареца", т.е. BMW, ако обичате паметника на Съветската армия в необезобразения и в обезобразения му вариант, тогава и вие вероятно ще минавате от плач на смях и обратно, като гледате TILT.Друг плюс на филма е органичността на актьорския екип. Тя е очевидна и се обяснява с факта, че основните актьори са били в един клас в НАТФИЗ. Сюжетът на филма също е "по действителни събития" - авторът Виктор Чучков-син споделя, че това са истории, на които е бил свидетел. И въпреки че сценарият на филма е силен и земен, без реалистичната игра на Явор Бахаров, Радина Кърджилова (и двамата познати от сериала "Стъклен дом"), Ованес Торосян, Ивайло Драгиев и Георги Стайков в ролята на полковника историята не би могла да бъде толкова завладяваща.Стайков, който изигра бунтаря във филма "Вчера" от 1988 г., споделя: "В продължение на месец общувах с хора от сенчестия бизнес и бивши служители на Държавна сигурност, за да вляза в ролята. Беше голямо предизвикателство да ги предразположа". Той разказва, че не е могъл да ги разпитва за личните им истории, а само да ги наблюдава.Кинематографично филмът е модерен и иновативен. Оставя те с усещане за холивудски филм, което по очарователен начин се свързва с москвичите, червените икаруси, спалния вагон на БДЖ и заснежения паметник на Съветската армия. Музиката също допринася за модерното усещане на филма - парчетата на композитора Явор Русинов-Roussinoff, Димитър Василев-Нуфри (вокал на групата Panican Whyasker) и "Пиромания" създават пост-рок еуфория, която се редува с меланхолията на композициите на Виктор Чучков-старши, баща на режисьора на филма.


* Wohngemeinschaft - апартамент с много съквартиранти

Сюжетна линия
Преди 1989 г. група приятели припечелват с разпространение на порнография. Сташ се влюбва в асоциалната Беки, дъщеря на влиятелен полковник. Той не понася дъщеря му да общува с "престъпник" и превръща живота на младите в ад. Под натиска на полковника Сташ и компанията му заминават за Германия. Но младежът не издържа без Беки и се връща в България. И тогава играта съвсем загрубява.


TILT. Началото
Освен премиерата на филма утре (11 февруари) излиза и книгата продължение "TILT. Началото" с автор Любен Дилов-син. В нея читателите могат да прочетат и свидетелства за филма, както и досиетата на главните герои. Сцените в книгата се случват малко преди и след края на действието във филма. Книгата не е завършена. Тя по-скоро е начало, което читателите могат да довършат. Всеки желаещ може да даде предложение как да продължи историята на www.enthusiast.bg/tilt . Любен Дилов-син ще избере най-оригиналния финал, а името на автора ще бъде публикувано в книгата.


Явор Бахаров: Героят ми остава верен на себе сиПреживявал ли си емоции, подобни на тези във филма?
- Когато изграждаш един характер, естествено се допираш и до себе си. Всяка черта на героя, която ти трябва, ти я взимаш от себе си, колкото и да е минимална - и агресията в себе си, и объркването, и ги увеличаваш до максимум. Гледаш, чувстваш и взимаш от живота и го пресъздаваш пред камерата.


Пречупва ли се героят ти накрая?
- Не бих казал. Той израства, предава се, но остава верен на себе си.


Какво е посланието на филма?
- Да бъдеш себе си независимо от другите. Be yourself no matter what they say, както казва Стинг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK