Скандалите са свързани и взривът можеше да се очаква

Тази поредица от скандали и това, което стана тази сутрин, има ли


някакво отражение върху бизнес средата?


- Ако бяха изолирани нещата едно от друго, едва ли би имало отражение върху бизнес средата. Но по принцип начинът на ползване на СРС създава много проблеми. Първият проблем е несигурност в правилата на играта. Вторият проблем, свързан с него и по-скоро причина за несигурността в правилата на играта, е масовостта на подслушването, която води до проблеми с контрола. И от проблемите с контрола възниква въпросът за "подслушващия всички подслушващи", т.е. за това кой носи отговорност. И дотолкова, доколкото в тази система няма друг начин за изход от създалото се положение, освен за "подслушващия всички подслушващи" системата да намери компромат. Да намери начин да се справи с контрола, т.е. да го неутрализира. Ние сме свидетели на това нещо в момента. Те са свързани нещата, това е т.нар. икономика на подслушването. Свързани са нещата, които излизат като информация - от използването на СРС, до искане на оставката на министъра на вътрешните работи, до поставянето на въпроси за цялото управление на страната в момента. И разбира се известни защитни механизми спрямо тези, които разпространяват информация, в дадения случай в. "Галерия".
А конкретно взривът тази сутрин добавя ли нещо ново към картината?
- Не, можеше да се очаква. За мен поне няма нещо учудващо.


Има ли полезен ход управлението в този момент?
- Винаги има полезен ход. България се е справяла с какви ли не по-страшни неща. Това, което мога да кажа, е действието на конституционния механизъм по време на кризи. Той наистина работи добре както показа 1997 г. И обстоятелството, че до тогава не е имало правителство, което да изкара пълен мандат, а след 97-а има точно такава традиция на политическа стабилност, аз мисля че има шансове да се излезе от тази ситуация, тя не е кой знае колко страшна. В сравнение с това, което помним. Помним кризата от 89 - 90 г. и реформите в началото на 91 г., помним кризата от 95 - 97 г. Това са много по-дълбоки кризи от тези относително елементарни неща, с които в момента се сблъсква българската политическа система и разбира се бизнеса и гражданите.


А от при контактите ви с бизнеса, с потенциални инвеститори, има ли някакво стъписване и отдръпване заради всичко това?
- Не може да се каже. Нещата, които водят бизнеса са доста по-дългосрочни. Това са възможностите за печалба и възвръщаемост на инвестициите в среден и дългосрочен аспект. Не вярвам засега да има някакви преки ефекти. Т.е. намаляване на инвестиции, намаляване на доверие. Но има въпросителни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK