Растежът на БВП за 2010 г. е  0,3%, по предварителни данни

Растежът на икономиката през 2010 г. е 0,3%, сочат експресните данни на Националния статистически институт. В актуализирания бюджет за миналата година беше записан ръст от 1%. Резултатите все пак са по-добри от първоначалния вариант на бюджета, който очакваше спад от 2%, както и от прогнозата на Евростат, която е за -0,1%.


През четвъртото тримесечие на миналата година БВП се е увеличил с 2,1% на годишна база и с 1,7 спрямо предходното тримесечие. Общият обем на Брутния вътрешен продукт за 2010 г. е 70,6 млрд. лв.


Изненадващо през четвъртото тримесечие потреблението за пръв път отбелязва растеж – с 4,1% спрямо предходния период, а растящият досега износ е със спад от 3,9%. Спрямо същия период на миналата година обаче потреблението спада с 1,3%, а износът расте с 10,7%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK