Приоритизирането на сектори отблъсква инвеститори

Строгото разграничение на качествени и некачествени инвестиции не би следвало да се прави. В периодите на големите обеми на инвестиции бяхме свидетели на висок растеж и заетост. Дори да приемем, че са некачествени, все пак са дали положителен тласък. Част от растежа е повлиян именно от тези големи обеми на инвестиции.


Аз по-скоро бих искал да наблегна на това дали изобщо трябва да се правят преференциални условия за привличане на инвеститори и то да се прави така, че да привличаме едни за сметка на други. Поощряването на дадени сектори означава, че други сектори или потенциални инвеститори в други сектори виждат негативен сигнал, че техният сектор ще бъде пренебрегван от страна на държавата и се губи смисълът от инвестирането там. Приоритизирането на дадени сектори косвено води до негативна среда за други инвеститори и от тази гледна точка това би трябвало да се избягва. По-скоро би трябвало да има общи усилия от страна на правителството, за да се подобрява бизнес средата и определени реформи в тази сфера да се налагат по-експедитивно и по-бързо. От голяма важност е цялостната макроикономическа обстановка в страната.


Лично аз оценявам като доста негативен ефект, който несъмнено дава отражение за чуждестранния инвеститор, липсата на последователност и непредвидимост на правителствените действия. Бяхме свидетели в последната година и нещо за сигнали от сорта на промяна на данъци, изказвания, пълни с противоположности. Което несъмнено е дало силно негативен ефект извън България. Инвеститорът е силно чувствителен към това, защото, правейки си разчетите за дадена инвестиция, в един момент би се оказал в ситуация, в която не е предвидил добре разходите си, и рискува да не бъде осъществен самият проект. Сигурността на инвеститорите би трябвало да бъде по-високо оценена от страна на управляващите.


Михаил Андреев, Институт за пазарна икономика

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK